Потвърдиха доживотните присъди за убийците на две възрастни жени в село Стежерово

16.03.2016 12:10

prisada zatvor

Вчера от 17.30 часа до 19 часа на територията на село Мечка, община Пордим, е проведена специализирана операция във връзка с получено в ОД на МВР-Плевен постановление от Върховна касационна прокуратура за задържане на лица с потвърдена присъда „доживотен затвор“ за извършено престъпление по чл.199 ал.2 т.2 от НК – грабеж, придружен с убийство. Задържани са 34-годишен, 33-годишен и двама 38-годишни, информират от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.

Престъплението е извършено през 2010 г. в село Стежерово. На 14 юли в домовете си са намерени труповете на две самотноживеещи жени – на 85 и на 83 години. Починалите са открити със завързани зад гърба ръце, завързани крака в областта на глезените и с превръзки на лицата. При огледите е установено, че в дома на по-възрастната е проникнато след като е свалено стъкло на прозорец, а преди това кучето е умъртвено с удари с мотика, а в дома на другата жертва – след като е упоено кучето, е взломено стъкло на входна врата и после е отключено.

След прецизна оперативна работа, разпити и експертизи е доказано по категоричен начин, че в съучастие и като съизвършители са четирима жители на село Мечка – 34-годишен, 33-годишен и двама 38-годишни.

Деянието е извършено за времето от 00:00 часа до 3:00 часа на 14 юли 2010 година. В къщите на жертвите е тършувано и те са малтретирани, което е причина за смъртта им. От дома на 83-гошната са отнети 120 лева.

Извършителите се придвижвали от село Мечка до село Стежерово с автомобил „Пежо“. До задържането на убийците се стигнало след множество полицейски арести в село Мечка. За времето от 5 часа сутринта до 13 часа на 17 юли 2010 годна са щурмувани 9 адреса в селото. След обиски и претърсвания са иззети множество мобилни телефони със сим-карти и пари. Извършени са експертизи на телефоните и започнало доказване на произхода на паричните суми. В полицията са задържани осем лица, като съпричастни към престъпленията. Те са мъже с богати криминални досиета – предимно за кражби. Първоначално са получили полицейска мярка задържане под стража за 24 часа, а в последствие трима са задържани за 72-часа – 25-годишен, 32-годишен и 37-годишен.

Събраните преки и косвени доказателства по делото за убийството са внесени в прокуратурата и мъжете са осъдени. Във вчерашната акция са взели участие криминалисти от ОДМВР – Плевен, РУМВР – Пордим и служители на Зонално жандармерийско управление – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: