Ректорът на МУ-Плевен избран за международен делегат на Световната асоциация по лапароскопска хирургия

14.03.2016 12:58

mu rektor 1

По време на VII Годишна среща по минимално инвазивна хирургия в Хавай, САЩ, в края на февруари ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов е бил избран за Международен делегат на Световната асоциация по лапароскопска хирургия. Това информират от пресцентъра на висшето училище.

На официална церемония проф. Томов е бил удостоен със Сертификат за международен делегат на Световната Асоциация по лапароскопска хирургия лично от президента на асоциацията Морис Чънг и от председателя на Управителния съвет Пол Алън Уелтър. Като международен делегат ректорът ще има задължението да популяризира достиженията и дейностите на Световната асоциация по лапароскопска хирургия в България и Европа в качеството му на член на Управителния съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия (SERGS), както и на съучредител на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEERSS) и на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия (БАМИГХ).

mu rektor 2

На форума проф. Славчо Томов е бил поканен да изнесе две лекции – културна презентация за България и научен доклад за опита на екипа му в роботизираната гинекологична хирургия. Темата на културното представяне на страната ни е била: „България  – древна и неповторима“, а тази на научната презентация на ректора – „Усложнения в роботизираната гинекологична хирургия“. Международните му колеги от всички области на минимално инвазивната хирургия не са скрили възхищението си от историята и забележителностите на България, както и на град Плевен, но най-вече от иноватиовния профил на Медицински университет – Плевен в развитието на телемедицината и роботиката в обучението и клиничната практика. Проф. Томов е използвал случая да отправи покана към всички тях да посетят България като участници в Годишния конгрес на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия през 2019 г., на който страната ни ще бъде домакин под патронажа на Медицински университет – Плевен. 

Снимки: пресцентър, МУ-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: