Веселие, танци и богата трапеза на Масленица в Плевен (снимки и видео)

13.03.2016 12:48


maslenica 5

Богата трапеза от традиционни руски ястия, много танци, игри и веселие събраха десетки плевенчани днес в Градската градина. Тези, които не се уплашиха от дъждовното време и не толкова приятните температури, имаха шанса да станат част от празника Масленица, организиран за поредна година от Дружеството на рускоговорящите „Възход” със съдействието на Община Плевен.

maslenca kmet

Гостите на празника, сред които бе и кметът Георг Спартански, опитаха руски чай, палачинки, различни сладкиши. Най-малките участваха в забавни игри и получиха лакомства за смелостта си. Имаше много танци, приветствия от Зимата и Пролетта, които се срещат на границата на двата сезона.

trapeza

maslenica stalb

maslenica pobeditel

17-годишният Марио тази година успя да изкатери стълба, на който бяха закачени различни подаръци. И на финала бе запалено чучелото, ритуал, който се прави, за да бъде изгорено злото, лошотията и да дойде доброто.

maselnica chuchalo

Ще припомним, че празникът Масленица е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта и е аналог на нашенския Сирни Заговезни, който отбелязваме днес. Името на ритуала идва както от палачинките, които жените приготвят специално за случая и пекат до червено, така и заради сламеното чучело – Масленица. Празникът завършва със запалването му, съпроводено с наричане да гори по-бързо чучелото, да изгори лошотията и да дойде слънцето и доброто. Огънят се прескача за здраве, за успех на семейството, за добра поличба и година.

Снимки и видео: „Плевен за Плевен”

 

 

 

maslenica igri 3

maslenica 1

maslenica 2

maslenica 4

maslenica igri

maslenica trapeza

maslenica tanci

maslenica nastroenie

maslenica igri 1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: