Специалисти от МУ – Плевен се противопоставиха на легализирането на медицинската марихуана

10.03.2016 18:02

An Initiative To Legalize Marijuana In California To Appear On Nov. Ballot

Национални консултанти и водещи експерти в различни медицински области са против използването на марихуаната за медицински цели, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. През последните години темата за използването на марихуаната за медицински цели е широко обсъждана в медийното пространство. Особено се набляга върху лечебните свойства при неврологични, онкологични и офталмологични заболявания. Националният съвет по наркотични вещества проведе три заседания, на които е била разгледана темата от всички възможни страни.
Със становище по актуалната тема е излязла и Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицинския университет в Плевен. Оттам са категорични, че към настоящия момент в научната психиатрична литература не съществуват данни относно някакво терапевтично действие на марихуаната. В същото време е достъпно изобилиe от източници, свидетелстващи и удостоверяващи патогенетичния механизъм на канабиноидите в дебюта и протичането на някои от психозите – в частност на шизофренната психоза, заявяват в становището си специалистите от МУ – Плевен.
Колективът на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при МУ – Плевен се противопоставя категорично на опитите за легализиране на марихуаната за медицински цели в България, като в становището си прилага и доказателствен материал, взаимстван както от световния научен опит, така и от резултати от собствени изследвания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: