Честит празник, мили дами!

08.03.2016 7:12

8 mart

На 8 март се отбелязва Международният ден на жената. Изборът на датата е свързан с първата масова проява на жени работнички, състояла се в Ню Йорк на 8 март 1857 г., когато жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

За пръв път Международния ден на жената се чества на 28 февруари 1909 г. сред приемането на Декларация на Социалистическата партия на Америка. На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал, където се приема предложението на германската социалистка Клара Цеткин ежегодно в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Още на следващата година – 1911 г., Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 във Франция и Русия. На Запад Международния ден на жената се отбелязва през десетте и двайсетте години на 20 век, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

Днес Международният ден на жената се отбелязва в много държави по света. През 1975 година – Международната година на жената, Организацията на обединените нации започна да празнува Международния ден на жената на 8 март. Две години по-късно, през декември 1977 г. Генералната асамблея приема резолюция, с която обявява честването на Международен ден за права на жените и мир в света от всяка страна-членка да става през годината в зависимост от своите исторически и национални традиции.

Денят 8 март е официален празник в редица страни, на много места той се отбелязва като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник той започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: