Младата надежда на „Спартак“ Даниел Пенков: Амбицията ми е с всеки изминал ден да ставам по-добър

29.02.2016 10:21

Най-младият играч на баскетболния „Спартак“ (Плевен) Даниел Пенков направи официалния си дебют за мъжкия тим. 16-годишният талант записа първи минути за спартаклии при победата в събота срещу „Черноморец“ (Бургас) със 103:76. Пенков се отблагодари за доверието на наставника Александър Дяковски с пет точки, отбелязвайки и тройка. Вчера зрителите в зала „Балканстрой“ отново видяха надеждата на плевенския баскетбол, само че с екипа на ГПЧЕ в общинския финал на Ученическите игри срещу МГ „Гео Милев“. Минути преди началото на оспорваната среща, загубена от неговия отбор с 95:90, Дани Пенков сподели повече за емоцията да играеш при мъжете, макар и само на 16 години.

29.02.dani
– Дани, какво е чувството да дебютираш в НБЛ и да играеш рамо до рамо със състезатели със сериозна кариера зад гърба си?
– Усещането е страхотно. Много се зарадвах, когато треньорът Александър Дяковски ми каза, че влизам в игра. Доволен съм, че публиката ме прие добре, а също и съотборниците ми реагираха много позитивно.
– Имаше ли напрежение при появата ти на терена?
– Разбира се, все пак това ми е първият официален мач за „Спартак“. В началото бях малко притеснен, но благодарение на подкрепата от съотборниците ми се успокоих. А след като вкарах тройка и цялата зала избухна, вече всичко беше ОК.
– Очакваше ли, че ще влезеш срещу „Черноморец“ с оглед на това, че мачът бе предрешен рано?
– Имах някакакво усещане, но не бях сигурен на 100%. Все пак треньорът решава кой да играе и кой да остане на пейката. Ние играчите не можем да се бъркаме в неговата работа.
– Каква е атмосферата в отбора и как се отнасят съотборниците ти с теб, като най-млад?
– Понякога ме овикват, но това е задължително. Все пак трябва да свиквам. Всички са състезатели от висока класа и много ми помагат. Също така, получавам огромна подкрепа от треньора Александър Дяковски и се старая да оправдавам очакванията му по време на тренировките.
– Изкушава ли те мисълта да играеш за друг отбор или предпочиташ да се развиваш в „Спартак“?
– Мисля, че още ми е рано да поглеждам към други отбори. Освен това, работата тук напълно ме удовлетворява и си пожелавам, ако е живот и здраве, да остана по-дълго в клуба. Амбицията ми е с всеки изминал ден да ставам все по-добър.
– Зная, че си се занимавал активно и с таекуондо.
– Да, но в един момент разбрах, че ще ми е много трудно да съчетавам и таекуондо, и баскетбол и трябваше да избера един от двата спорта. Въпреки че треньорът ми в СКТ „Атила“ Даниел Цаков има желание да продължа да тренирам при него. А с таекуондо в момента се занимава по-малкият ми брат.
– А с какво би се занимавал, ако не бе предпочел спорта?
– Много исках да стана актьор, да играя в екшъни. Но по всяка вероятност това ще си остане само мечта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: