Съдебния процес срещу Левски представиха на сцената на Театъра в Плевен (снимки)

19.02.2016 17:38

19.02.levski1

По повод 143 години от обесването на националния ни герой Васил Левски днес в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен беше представена историческата постановка „Дяконът пред съда и по пътя към Голгота“. Проявата бе организирана от Начално училище „Христо Ботев – Плевен, Регионалния клуб към Национално дружество „Традиция“ – Плевен и ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен.

19.02.levski2
Събитието започна с националния химн на Република България, след което многобройните гости в залата бяха приветствани от директора на НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов. „Днешната дата е велика, но и страшна за нашия народ. На нея България се прощава с един от най-верните си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски“, каза той. Директорът изтъкна, че личността на Апостола се възприема, като най-ярката и най-откроената сред българските революционери. За българите той е национален герой – най-чистият образ на любов към род и Родина в историята ни, каза още Горанов и припомни думите на Левски: „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“.

19.02.levski3
В първата част от програмата ученици от 3Б клас на НУ „Христо Ботев” – Плевен представиха литературно-музикална програма, посветена на делото на Апостола, отдал живота си за свободата на България. Във втората част 15 души, облечени с автентични облекла, от Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха съдебния процес, който се водил срещу Апостола. Уникалното в случая е, че постановката изцяло се позовава на автентични архивни документи от самия разпит, с цел представяне последните дни от живота на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев – Левски.

19.02.levski4

 

19.02.levski5

 

19.02.levski6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: