Малките ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ вече не се страхуват от зъболекаря

18.02.2016 12:29

deca dent 1

Поредна среща от инициативата „Без страх при денталния лекар“ на Фондация „Св. Иван Рилски“ и Медико – дентален център „Св. Панталеймон“, с който Фондацията сътрудничи за изпълнение на своята мисия за по-добро дентално здраве и зъбно протезиране, се проведе днес с учениците от първи клас от ОУ „Св. Климент Охридски“. Желанието на психолога Даниела Кермова и стоматолога д-р Енчо Нинов е на децата да бъде създадена необходимата нагласа преди посещението в стоматологичния кабинет.

deca dent 3

Специалистите съветват родителите внимателно да правят избор на стоматолога, детето да свикне с посещенията при зъболекаря от ранна възраст, да научат детето да се грижи за зъбите си, за да може посещенията при зъболекаря да се свеждат само до преглед без болезнени интервенции, да не насаждат на детето собствените си страхове от зъболекаря. Добрата профилактика на зъбите намалява броя и на неприятните интервенции. В противен случай се достига до пълно неглижиране на денталното здраве. При прояви на патологичен страх от стоматологични манипулации е препоръчително да се потърси помощ от психолог за справяне с този наистина ужасяващ за детето проблем.

deca dent 2

Проведе се интересно занимание.У децата бе провокиран интерес към работата на стоматолога и инструментариума в кабинета.. На малчуганите се даде възможност да влязат в ролята на зъболекари и да излекуват изработените от тях глинени зъбчета. Те научиха за какво се използват инструментите и защо стоматологът носи маска и ръкавици; кога се появява кариес и как се лекува. Много от децата заявиха желание да станат стоматолози, когато пораснат. На родителите са предоставени конкретни препоръки относно подготовката на детето за посещение при денталния лекар.

Снимки: Фондация „Свети Иван Рилски“ – Плевен

deca dent

#тагове:

НАЙ-НОВИ: