Министър Танева в Плевен: Българският мед се търси на най-претенциозните пазари в Европа

11.02.2016 12:49

taneva

Българският мед е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари в Европа. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 14-тото Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2016“. Тя подчерта, че годишно у нас се произвеждат 11 400 тона мед, като по-голямата част от него се изнася зад граница. По думите на министър Танева българският мед е предпочитан продукт в държави, в които потребителите имат високи изисквания като Германия.

На пресконференция след откриването на пчеларския форум, в която участва и евродепутатът Мария Габриел, министър Танева обяви, че  сектор „Пчеларство“  отчита по-добри резултати спрямо предходната 2014 година. Според данните за изминалата 2015 година пчелните стопанства в България бележат  ръст с над 11 %. Има окрупняване на пчелните стопанства и с около 27 % увеличение в броя на пчелните семейства.

Десислава Танева припомни, че е направена нотификация за изменение на Програмата за развитие на селските райони  2014 – 2020 г., което цели да подкрепи индиректно пчелните семейства. Тя поясни, че от тази година в обхвата на сегашната кампания по директни плащания ще бъде включено направлението „Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване“.

medd

Министърът на земеделието и храните подчерта, че  през изминалата година малко над 350 пчелни стопанства са кандидатствали по различните мерки на ПРСР и в по-голямата си част те ще бъдат подкрепени. „Над 7 млн. лв. беше общата подкрепа за сектора през изминалата година. Надявам се, че пчеларите ще проявят интерес към мярката за малките стопанства от програмата, по която тази година ще има прием. Това, което поехме като ангажимент преди една година, сега можем да отчетем, че е в ход и се финализира“, добави още Танева.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: