Евродепутатът Мария Габриел в Плевен: Нужно е обединение, за да се чува силно гласът на пчеларите у нас

11.02.2016 15:05

11.02.gabriel

За всички нас, хората, милеещи за сектор пчеларство, е ясно, че пътят на обединението е дълъг и има още стъпки, които заедно трябва да извървим. Това сподели днес евродепутатът Мария Габриел непосредствено преди старта на организираната от нея в Плевен Национална конференция „Пчеларският сектор в България: пътят напред“. Форумът се осъществява по инициатива на Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България” с подкрепата на в-к „Пчела и кошер” и домакинството на Областен пчеларски съюз – Плевен.
Мария Габриел посочи, че преди да бъде решено под каква форма да бъде обединението на пчеларите в България, е много важно нашият опит да бъде споделен с този на други партньори от различни държави. „Затова е важно, че тук са водещи асоциации по пчеларство от Германия, Белгия, Финландия и Словения. Само чрез дискусия за добри практики ще можем да преценим как да адаптираме нещо, което съществува, за нашия контекст, но и да не забравяме, че на европейско ниво е важно да отстояваме българската специфика и родното разнообразие на мед и медни продукти да бъдат популяризирани“, подчерта евродепутатът.
Мария Габриел сподели, че въпреки голямата разпокъсаност, у нас продължават да се появяват нови и нови пчеларски организации. „Бройката им е твърде голяма на фона на това, което представляваме като страна, имаща желание да се бори на европейския и световен пазар. Само когато има голяма представителна организация, може да има много силен диалог със законодателна и изпълнителна власт, за да се чува гласът на пчеларския сектор“, каза още тя. Евродепутатът отбеляза, че най-важното е, че пчеларите са активни и динамични през последните години и имат желание за подобряване състоянието на сектора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: