ДАЗД е извършила проверка в интерната в село Подем

10.02.2016 16:02

inrenta

Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е извършила проверка в Средно професионално възпитателно училище – интернат в с. Подем. Това информираха днес от институцията. Резултатите от инспекцията се обобщават и ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Експертите от ДАЗД предстои да проверят още пет специални училища за деца с девиантно поведение – 3 възпитателни училища-интернати и 2 социално-педагогически интернати в страната. Ще припомним, че проверките в тези училища бяха разпоредени от Върховна административна прокуратура по сигнал на Омбудсмана на Република България.

Проверките на Омбудсмана в края на 2015 г. и констатираните нарушения на правата на настанените в специалните училища деца и младежи показва, че е наложително да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на качеството на грижите, за ефективна корекционно-възпитателна работа, за предотвратяване на насилието спрямо настанените деца и между тях, както и ускоряване на реформата в този вид училища, която да гарантира защитата на правата им.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: