Близо 8 тона контрабанден тютюн е иззет при спецоперации в Плевенско за година

05.02.2016 12:35

30.12.tutun

По линия «Акцизи» през 2015 година на територията на ОДМВР – Плевен са проведени над 120 специализирани полицейски операции. Открити и иззети са 295 852 броя къса цигари; 7872 килограма тютюн и 709 литра алкохол. Заведени са 41 преписки и са образувани 74 досъдебни производства. Съставени са 613 акта за установени административни нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове и Наредба на Общински съвет – Плевен. Това информираха днес от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.

От началото на 2016 г. до 5 февруари на територията на област Плевен са организирани и проведени над 20 специализирани полицейски операции за ограничаване и противодействие на незаконната търговия с тютюневи изделия и стоки с незаплатен акциз. При акциите от физически и юридически лица са иззети 658 килограма тютюн, 15 840 къса цигари, предимно вносни марки. Съставени са 53 акта за административни нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове. Образувани са 6 преписки и 9 досъдебни производства.
Действията на полицията са съвместни със служители от Митниците и под контрола на прокурор.

Най-често в региона се пласира тютюн от Южна България. На конфискуваната нередовна стока задължително се правят експертизи от служители на Митницата.  Иззетите количества се предават на митническите служители и се съхраняват по установен законен ред.

За по-големите количества се образуват досъдебни производства за престъпления по чл. 234 от НК с нанесени щети на републиканския бюджет от невнесен акциз. За установени по-малки количества, извършителите носят административна отговорност по Наредба на Общински съвет – Плевен и по Закона за акцизи и данъчни складове.

За установените нарушения по същия закон на физическите лица се съставят актове за административни нарушения, като минималния размер на санкцията е парична глоба от 1000 лева, а за повторно констатирано нарушение на същото лице – 2000 лева. При юридическите лица санкциите са от 2000 лева нагоре.

Полицейските действия ще продължат за ограничаване на престъпната дейност с тютюневи изделия без бандерол.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: