162 фирми, пчелари и организации ще участват в Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен”

04.02.2016 11:15

pchelarstvo press

162 фирми, пчелари и организации от 18 държави са заявили участие в 14-ото Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2016”. Това обявиха днес на пресконференция съорганизаторите на форума.

Традиционното за Плевен пчеларско изложение се организира от „Партнерс Експо” ООД, Областен пчеларски съюз, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на Плевен.  

По време на изложението ще бъдат представени последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, пчелни продукти и производни, опаковки, етикети и т.н.

Форумът ще се проведе от 11 до 14 февруари в търговски център „Плевен”. Изложението ще бъде открито от 10 часа на 11 февруари от евродепутата Мария Габриел, председателя на НС Цецка Цачева и земеделския министър Десислава Танева.

Същия ден от 13 до 17 часа ще се проведе Фестивал на българските пчелни продукти, в който ще има дегустация на пет вида пчелен мед.

За 11 февруари е планирана и Национална конференция „Пчеларският сектор в България – Пътят напред“. Организатор на форума е Мария Габриел – зам.председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП. Инициативата за конференцията е на Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България” с подкрепата на в-к „Пчела и кошер” и домакинството на Областен пчеларски съюз- Плевен. Форумът ще се състои в зала „Плевен” на Областна администрация от 14 часа.

Лектори ще са  Етиен Брюно – председател на научна комисия на АПИМОНДИЯ и председател на работна група на Европейската Асоциация на земеделските производители  COPA-COGECA (Белгия), Соня Хайнеман – зам.председател на Баварската  Асоциация на      пчеларите (Германия), д-р Петер Козмус – Асоциация на пчеларите (Словения), Станислав Яс – член на борда на Финландската  Асоциация на пчеларите (Финландия).

В последния ден на изложението – 14 февруари, неделя, по традиция ще бъдат връчени и наградите от конкурса за детска рисунка и пластика „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”, както и призът Най-проспериращ млад пчелар на България  през 2015 г.”, учреден съвместно с фондация „Еврика“.

Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: