Омбудсманът Мая Манолова пред „Плевен за Плевен“: Когато човек има желание, може да разреши всеки проблем

04.02.2016 10:34

Както писахме, вчера на посещение в Плевен бе омбудсманът на Република България Мая Манолова. По време на визитата си тя инспектира Дома за медико-социални грижи за деца до 3 години и Дом „Детелина”, проведе срещи с кмета Георг Спартански и областния управител Ралица Добрева, а също така се срещна с граждани в рамките на организираната приемна.
Въпреки натоварената си програма, Мая Манолова бе любезна да отдели време и да отговори на въпросите на „Плевен за Плевен“.

4.02.manolova
– Г-жо Манолова, наскоро направихте своеобразен отчет за стоте дни, откакто сте на поста омбудсман. Успяхте ли вече изцяло да влезете в новото амплоа?
– В институцията омбудсман има много работа, защото проблемите пред хората са много, а явно и очакванията към мен са огромни. Пример за това е фактът, че броят на жалбите се е увеличил два пъти, като за 100 дни в институцията са постъпили 2540 жалби. Всяка седмица имам приемна в страната и по една приемна в столицата. Ако ме питате дали съм с чувството за изпълнен дълг, ще ви отговоря „не“. Колкото и усилия да полагам, ми се струва, че това е капка в морето на фона на многобройните проблеми пред българите.

3.02.sneji
– Разминаха ли се в определена степен очакванията ви за това, което сте си представяла, че ще трябва да вършите във функциите си на омбудсман с реалната ситуация, пред която сте изправена всеки ден?
– И като политик, и като народен представител непрекъснато съм била сред хората. И тогава имах изнесени приемни и се срещах с граждани във връзка с различни проблеми, така че не съм изненадана от тежестта на проблемите, които имат българите. Ясно е, че не мога да помогна на всеки. Опитвам се, а там, където няма възможност да окажа помощ, поне се старая да дам кураж на човека да продължи напред.
Изумена съм от това как много българи, въпреки трудната ситуация, в която се намират, продължават да се борят. В приемната ми миналата седмица, например, една възрастна жена на близо 80 години сподели с мен, че цял живот е спестявала пари за жилище, а спестяванията й са изгорели първо при смяната на парите и след това при промяната на Закона за лихвоточките. Тя, обаче, каза: „Не може да не може“ и в този смисъл аз смятам, че когато човек има желание, може да разреши всеки проблем. Това е и моят стимул. Винаги може да положиш усилия и да помогнеш на един човек или по-голяма група хора.
– А смятате ли, че българинът вече напълно разбра каква точно е функцията на омбудсмана и с какво той може да му бъде полезен?
– Хората много често се оплакват и от неща, които са извън моите компетенции. Аз не мога да повлия на съдебен състав как да реши даден спор, нямам отношение към системата на националната сигурност, но много често получавам и такива жалби. На ръба на закона, поне когато става въпрос за срокове, все пак се опитвам да настоявам правата на хората и достъпът им до правосъдие да се реализират адекватно.
– Коя е най-нестандартната жалба, която е постъпвала при вас досега?
– Не бих казала точно нестандартна, но мога да дам примери с решени случаи. В изнесената ми приемна в Благоевград миналата седмица, например, успях да осигуря топла храна на един човек без дом. Преди това помогнах на една жена да бъде включена в програмата „Личен асистент“, а на друга дама с увреждане съдействах да се яви на конкурс за работа. Имам успехи с решаването и на по-сложни проблеми, които се отнасят до повече хора. Така например, по мое настояване Общинският съвет в Пловдив гласува 50 000 лева за изграждането на подлез в един от кварталите. Това беше една продължителна битка, която завърши успешно. В една община от област Пазарджик пък имах случай, в който местният кмет беше разрушил плевнята на човек, който е бил негов опонент на изборите. Също така, в резултат на моя препоръка в един областен град беше забранено разполагането на машини за сладолед пред училищата.

Maq Manolova
– Активни ли са жителите на Плевенска област в това да си търсят правата?
– Сами видяхте, че пред приемната ми в Областна администрация е митинг. Получавам многобройни сигнали от плевенчани и по пощата, като оплакванията са основно от монополни дружества. Друга част от жалбите са от хора, които не получават социални помощи или имат проблеми със стари сметки към „Топлофикация“.
– Липсва ли ви Парламентът и прословутите словесни дуели с вашите опоненти?
– Още по време на приемането на бюджета ми се обадиха мои колеги от различни политически сили, включително и от ГЕРБ, които споделиха, че без моето участие дебатът е скучен. Приемам това с усмивка, защото независимо от острите сблъсъци, които съм имала в Народното събрание с различни опоненти, ние никога не сме били врагове. Винаги сме запазвали взаимното уважение.
Мисля, че съм се отдала на по-полезни дейности от парламентарните дебати, а именно – да подкрепям хора в беда.
– Много хора се вълнуват от това дали все пак ще бъдат въведени еднодневни винетки, идеята за които бе ваша. Оказаха ли се те кауза пердута?
– Имах среща с финансовия министър, който прави разчети, за да установи дали това би повишило събираемостта в бюджета. Лично аз смятам, че въвеждането на еднодневната винетка определено ще се отрази в положителна посока за бюджета. От тях биха се възползвали хора, които в настоящата ситуация няма да си купят никаква винетка. От друга страна, така ще бъде по-справедливо за българите, които пътуват инцидентно.
– Какво предстои в програмата ви и кога плевенчани отново ще могат да се срещнат с вас?
– Предстоят ми посещения във Враца и Разград, а в Плевен ще дойда пак при първа необходимост.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: