Артцентър Плевен вдигна летвата на провинциалния вкус с изложбата „Изгреви и залези“ на акад. Румен Скорчев

04.02.2016 20:26

ar1

Изложбата „Изгреви и залези“ на акад. Румен Скорчев (1932-2015) бе открита тази вечер в Артцентър Плевен. Показаното в Плевен е селекция от 170-те платна, дарени на , Националната галерия, които разкриват част от най-доброто, създадено от ръката на художника – живопис, графика, рисунки, илюстрации на книги. Някои от рисунките придружават текстове, които провят по-цялостни посланията на големия художник. Куратор на изложбата е Сузана Каранфилова от Националната галерия, а главен виновник, за да се случи тя след София, първо в Плевен, е уредникът в Артцентър Плевен Пламен Моневски.

ar4
Припомняме част от световното „художествено досие” на академик Скорчев:
добива популярност в България и чужбина с множеството спечелени награди от участия в международни изложби. Стипендиант е на японската фондация Kokusai Koryu Kikin (1979). Организира самостоятелни изложби в Австралия, Италия, Индия, Холандия, Люксембург, Кюрасао, Русия, Швейцария, Германия, Австрия, Ирак, Норвегия, САЩ и др.

ar3
Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на областните галерии в България, галерия „Албертина“ – Виена, музея „Виктория и Албърт“ – Лондон, Национална галерия – Вашингтон, САЩ, музея „Лудвиг“ – Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехтмузеум – Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро – Египет и др., както и в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др.

ar2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: