Представители на ОбС – Плевен участват в работната среща на НСОРБ

04.02.2016 13:22

martin 1

Председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев и председатели на Постоянни комисии към ОбС – Плевен участват от днес в срещата на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Домакини на форума са Общински съвет – Плевен и Община Плевен. Програмата за днес предвижда обучение на новоизбрани кметове, зам.-кметове и председатели на общински съвети.

От местния парламент на Плевен участват председателят Мартин Митев, Диана Данова – председател на ПК по „Образователна политика и читалищна дейност“, Петя Василева – председател на ПК по „Култура, вероизповедания и международна дейност“, Дарин Ангелов – председател на ПК по „Законност, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“, Пенчо Дреновски – председател на ПК по „Общинска собственост и инвестиционна политика“, Цветан Антов – председател на ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм“ и д-р Калин Поповски – председател на ПК по „Здравеопазване и социална политика“.

marytin

„Форумът, който върви днес и утре в Плевен, е чисто работен и изключително полезен. Една от важните теми е наболелият в годините проблем с финансовата децентрализация на общините. Въпросът се разисква не за първи път и не за първи път стои на дневен ред. Не случайно в Плевен НСОРБ е поканило и г-н Каре Пребен Хегланд – представител на аналогичното сдружение в Норвегия, който да сподели с нас норвежкия опит в тази посока. Може да се каже, че Норвегия е страната с най-добра и най-силна децентрализация в Европа, не смея да кажа в света. Да, ние не можем да приложим едно към едно норвежкия модел, но опитът им би бил полезен за нас“, заяви на срещата днес Мартин Митев. Той приветства участниците с „Добре дошли“ и пожела на всички ползотворна работа. Участниците бяха приветствани и от изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова,  която  посочи, че една от целите на Сдружението е имиджа на общините да се променя към добро.

Мартин Митев коментира още, че срещи като тази в Плевен са изключително полезни за общините и заради ролята на обединяване. „Когато една община се бори сама за себе си – нещата се случват по-трудно. Но когато всички общини са обединени в една посока, гласът ни се чува, силата ни е по-голяма и шанса нещата да се случват много по-големи“, смята председателят на ОбС – Плевен. И още: „Тези срещи са полезни и с това, защото на тях се споделят добри практики. Няма как една община да създаде добри практики във всички сфери, които управлява. Някои са силни в социалната си политика, други в образователната или здравната. На подобни срещи могат да се сподели добрите практики и опит по места. Полезно е да се споделят и лошите практики и грешки, за да не се допускат те на други места“.

Източник и снимки: ОбС-Плевен, пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: