Малчугани в Плевен преодоляват страха от зъболекаря по забавен начин

03.02.2016 11:44

dent 1

„Без страх при денталния лекар“ е една инициатива на Фондация „Св. Иван Рилски“ и Медико – дентален център „Св. Панталеймон“, с който Фондацията сътрудничи за изпълнение на своята мисия за по-добро дентално здраве и зъбно протезиране.

dent 2

„Нашите наблюдения и опит провокираха идеята за инициативата „Без страх при денталния лекар. Тя е насочена както към децата от предучилищна възраст, така и към техните родители.“ „Страхът от зъболекар при малките пациенти е често срещан.“, споделят стоматологът от МДЦ „Св. Панталеймон“ д-р Енчо Нинов и психологът към Фондация „Св. Иван Рилски“ – Даниела Кермова. Според Даниела Кермова страхът от зъболекар е един от най-трудно решимите проблеми, който се заражда в детството и понякога преследва човек през целия му живот. Този страх е естествен и провокиран от чувството у детето, че то няма контрол върху случващото се. Ако на детето бъде създадена необходимата нагласа и то бъде водено на преглед редовно, то съумява да се справи със страха си и го преодолява.

dent 3

Добрата профилактика на зъбите намалява броя и на неприятните интервенции. В противен случай се достига до пълно неглижиране на денталното здраве. При прояви на патологичен страх от стоматологични манипулации е препоръчително да се потърси помощ от психолог за справяне с този наистина ужасяващ за детето проблем.

Екипът специалисти гостува на децата от ОДЗ „Дружба“ – Плевен. Проведе се интересно занимание, целта на което е провокиране на интерес към работата на стоматолога, инструментариума в кабинета, обезстрашаване от вида на инструментите. На малчуганите се даде възможност да влязат в ролята на зъболекари и да излекуват изработените от тях глинени зъбчета. Те научиха за какво се използват инструментите и защо стоматологът носи маска и ръкавици; кога се появява кариес и как се лекува. На родителите са предоставени конкретни препоръки относно подготовката на детето за посещение при денталния лекар. Стоматологът д-р Енчо Нинов съветва: „Няколко са нещата, които родителите могат да направят за преодоляване на този страх: внимателен избор на стоматолога, посещаване на зъболекар от ранна възраст, за да може детето да свикне с тези посещения и да не гледа на профилактичните прегледи като на нещо страшно. Родителят да научи детето да се грижи за зъбите си, за да може посещенията при зъболекаря да се свеждат само до преглед без болезнени интервенции, да не насажда на детето собствените си страхове от зъболекаря. Благодарим за съдействието на екипа на ОДЗ „Дружба“ – Плевен”.

Учителите в градината споделиха, че за пръв път подобен вид информация се поднася на децата по такъв атрактивен начин.

Снимки: Фондация „Св. Иван Рилски“ – Плевен

dent

dent 4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: