100-годишен юбилей отпразнува ветеранът от войната бай Димитър от Левски

01.02.2016 15:03

1.02.levski2

Димитър Петров Керезов посрещна вековния си юбилей на 30 януари с радост сред близките на сърцето му хора в дома на своя син Иван и снахата Величка. Ветеранът от войната бай Димитър, съхранил своя бодър дух, свежа мисъл и скъпи спомени, получи на връх рождения си ден Поздравителен адрес от Община Левски, цветя, голяма торта и 200 лв. с решение на ОбС-Левски, които му връчи Петя Чолакова, главен експерт „Образование, култура и спорт”. Петя Чолакова връчи на юбиляря и отличията и поздравите, изпратени от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните. Децата от Фолклорна формация „Северняшка огърлица” с ръководител Мариета Аспарухова го поздравиха с песни.

1.02.levski3
Димитър Петров Керезов е роден в с. Ливадище, тогава Драмска околия, в гръцко. Баща му е бил кмет на селото и той получава добро за онова време образование. През 1922 година – след подписването на Ньойския договор, семейството му преживява неволите на изселените от гърците българи. Заселват ги в с.Ново Село, разказва бай Димитър. Оживяват спомените за години, в които с усилен, честен труд е доказал волята си за добър живот. И тухли е правил, и хубава боза за, която мнозина си спомнят, но обичта към земеделието и животновъдството ги прави траен поминък в семейството. Сестра си Златка губи едва 20-годишна, по-късно от този свят си отива и брат му.

1.02.levski4
Бабата на бай Димитър, баба Маруша, е първа братовчедка на майката на Никола Вапцаров – Елена Везюва. Той научава това едва през 1958 година при посещението на музея в Банско, където удивителната прилика на неговата баба с майката на Вапцаров е повод да я заговори и разбере родствената връзка. Във Втората световна война участва в Девета плевенска дивизия, мобилизиран на 9 май 1944 г. Вестта за раждането на сина си получава на фронта.
Трудът стои в основата на дълголетието смята бай Димитър. С него е свързан целият му живот и той възпитава така синът си Иван от малък. Има две внучки – Снежка и Димитринка и четирима правнука – Ива, Деси, Калоян и Симона.
Да се въведе вероучение в българските училища за възпитаване във вяра и уважение, да се въведе казармената служба, смята, че е необходимо бай Димитър, който следи новините с тревога от случващото се в страната. Демократ по душа, той и днес учи правнуците на любов към труда и знанието.

1.02.levski5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: