Плевенчанин е финалист в конкурса „Млад музикант на Би Би Си“

29.01.2016 14:53

29.01.bbcЕдин от най-авторитетните конкурси за млади класически музиканти в Обединеното кралство „BBC Young Musician” /„Млад музикант на Би Би Си”/ разкри имената на финалистите в тазгодишното издание. Журито обяви по 5 финалисти във всяка от 5-те категории- пиано, дървени духови, медни духови, струнни и ударни инструменти. От създаването си през 1978 г., конкурсът е установил завидна репутация в търсенето и откриването на изключителни нови таланти в света на музиката.
17-годишният Християн Христов ще бъде единственият български представител по време на престижния конкурс, съобщава classicfm.bg. Той ще се включи във финалния кръг на състезанието в категорията „Ударни инструменти”. Талантливият перкусионист започва да се занимава с музика на 7-годишна възраст, като постъпва в класа по ударни инструменти на Димитър Солаков, а впоследствие на Симеон Серафимов. През 2008г. възпитаникът на НУИ „Панайот Пипков”- Плевен получи първа награда от XIX-тия национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов” в Бургас, а през 2012г. му бе присъдена трета награда. Християн Христов стана победител на XIV-тия Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори” /2009г./ и XI-тия Международен конкурс за немска и австрийска музика „Magic” /2015г./. Музикантът е лауреат на втора награда от Международния конкурс за ударни инструменти „Пендим”, Пловдив /2009г./ и трета награда от Международния конкурс за ударни инструменти в гр. Тимишоара – Румъния /2011г./
От учебната 2010/2011 Християн Христов е член на Перкусионен ансамбъл „Акцент” (ръководител Симеон Серафимов), с който има много награди, участия в концерти и фестивали. Сред тях са XIV Европейски младежки музикален фестивал в Пасау – Германия (2011), „Моцартови празници – Правец 2011г.”, Музикалните празници „Петко Стайнов” – Казанлък’2011, ММФ „Мартенски музикални дни” в изпълнението на операта „Нос” от Шостакович (2012), Лауреатски дни „Катя Попова” – Плевен (2012), Дни на музиката в Балабановата къща в Пловдив (2013), I-ви Европейски срещи за перкусионисти в Ница – Франция (2013), концерти във Виена и Братислава, както и културен проект с Консерваторията в Кан – Франция (2012). През учебната 2015/2016 Християн Христов бе избран за стипендиант по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата. В момента младият музикант продължава обучението си в престижното училище Whitgift School в Лондон, както и в НУИ „Панайот Пипков“- Плевен в самостоятелна форма на обучение.
Имената на победителите във всяка една категория от конкурса „BBC Young Musician” ще станат известни през март 2016 г. Музикалната надпревара ще се състои в Кралския колеж по музика и драма на Уелс. Големият финал ще се проведе за първи път от 14 години насам в Лондон. Домакин на музикалното събитие, планирано за 15 май 2016г., ще бъде Барбикан център в британската столица. Там тримата финалисти от конкурса ще изнесат концерт в съпровод на Симфоничния оркестър на Би Би Си под диригенството на Марк Уигълсуърт, който бе избран през миналата година за музикален директор на Английската национална опера. Церемонията „BBC Young Musician” ще бъде излъчвана по BBC Four с допълнителна програма в ефира на BBC Radio 3.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: