Над 100 новоприети британски студенти ще посрещне МУ-Плевен с парти за добре дошли

29.01.2016 11:57

29.01.party

На 31 януари с парти за добре дошли МУ-Плевен и компанията-представител на висшето училище във Великобритания ще посрещнат над 100 новозаписани чуждестранни студенти – граждани на Обединеното Кралство, които вече пристигнаха в град Плевен със своите родители. Студентите ще стартират 6-годишен англоезичен курс на обучение по специалност „Медицина“ от 15 февруари. За поредна година висшето училище не само запази тенденцията на засилен интерес от страна на чуждестранни кандидат-студенти да изучават медицина, но и ще надхвърли очакванията с рекорден прием от над 250 новозаписани студенти от чужбина. Най-висок отново е делът на чуждестранните граждани от Великобритания – близо 110, следвани от студенти от Индия (48), Германия (19), Испания (12) и Нигерия (9). За първи път към потока от чуждестранни студенти се присъединяват кандидати от Естония, Австралия, Бангладеш, Камерун и Египет.
Специално за студентите от Великобритания и техните родители организаторите на събитието на 31 януари са предвидили 30-минутна програма от автентични песни и танци на изпълнителите от Северняшкия ансамбъл. Преди това те ще бъдат приветствани от Ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов и от управителите на компанията-представител на висшето училище във Великобритания. Ще се състои и официална церемония на подновяване на договора с партньорите от Обединеното Кралство като знак и висока оценка за успешните взаимоотношения между двете страни.
От началото на м. февруари, в рамките на две седмици, чуждестранните студенти, придружавани от служители и студенти на висшето училище, ще се включат в Програма на адаптация. Тя се състои от срещи-разговори с представители на агенции за недвижими имоти, на банкови и застрахователни институции, на служба „Миграция“, информационни турове в Университета и библиотеката, както и посещения на важни културно-исторически обекти в град Плевен – Регионален исторически музей, Панорама „Плевенска Епопея 1877 г.“ и Галерия „Светлин Русев“.
Тържественото откриване на академичната година за чуждестранните студенти в МУ-Плевен ще се проведе на 15 февруари 2016 г. в зала „Магнум“ от 10.00 ч, където те ще бъдат приветствани от ректора, от декана на Факултет „Медицина“, както и от председателите на студентските ортанизации в МУ-Плевен и от представители на Община Плевен и на областна администрация. Тържеството ще води проф. Ангелина Стоянова, заместник-декан за чуждестранните студенти на Факултет „Медицина“. След официалната част на събитието, новоприетите чуждестранни студенти ще бъдат приятно изненадани от специално изготвен за тях англоезичен филм, който ще ги запознае на кратко с историята и културата на България, град Плевен и висшето училище, където са избрали да прекарат най-хубавите години от живота си.

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: