Все още може да се възползвате от данъчните облекчения за отглеждане на деца!

25.01.2016 15:49

????????????????????????????

Новост в тазгодишната данъчна кампания е свързана с възможността за ползване на две нови данъчни облекчения – за отглеждането на деца и за деца с увреждания. Ако хората не са го ползвали през работодател, могат да го направят с подаване на данъчна декларация до 3 май, поясни днес на пресконференция директорът на плевенския офис на НАП Цветомила Потурлиева.

Тя конкретизира, че облекчението за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларация по чл. 22В от ЗДДФЛ, която се прилага към годишната декларация за облагане на доходите. В образеца има поле за деклариране от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при наличието на които е възможно да се  прилага облекчението се декларират в специална декларация по чл.22Г, която се прилага към годишната декларация. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението.

И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: