Проучване в Плевен: 65% от 15-16-годишните младежи имат познат, който използва наркотици

21.01.2016 12:50

droga

Близо 65% от младежите на възраст 15-16 години имат познат, който употребява наркотици. Това показват данните на анкетно проучване, проведено през миналата година в периода май-юни сред 190 тийнейджъри от Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен. Проучването бе представено днес по време на обучение за инспекторите от Детска педагогическа стая в районните управления на ОД на МВР – Плевен и здравните кадри от системата на общинските училища за превенция на употребата на наркотични вещества.

44,7 на сто от анкетираните младежи са отговорили, че получават информация за наркотиците от медиите, а 41,6% – от приятели. 73,9% от тийнейджърите, включили се в допитването, са заявили, че не са опитвали никаква дрога, само веднъж са отговорили 11,7 на сто, а 15,4% вече са пробвали повече от един път.

Всички видове наркотици водят до зависимост смятат близо 70% от младежите. На приятел биха се доверили, ако знаят, че техен близък употребява наркотици 46,8% от анкетираните момчета и момичета, други 43,5% биха казали за това на родителите си.

Любопитството и проблемите са сред причините, които карат хората да употребяват различни видове наркотици, са посочили в отговорите си най-много младежи в анкетата.

На въпроса дали трябва в българското законодателство да се разреши употребата  на леки наркотици като марихуана 55,1% от младежите са отговорили отрицателно. Идеята е подкрепена от 44,9% от анкетираните тийнейджъри.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: