Трима смелчаци скочиха за кръста в Горни Дъбник

19.01.2016 13:38

Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник Най-ловък се оказа Румен Горанов, който не за първи път хваща кръста на Йордановден. За седма поредна година жителите на плевенското село Горни Дъбник отбелязаха по стар стил Йордановден.

gd1

От ранно утро на площада в селото засвири духова музика, а жителите му се събраха, за да се отправят към църквата за Богоявленска литургия, която отслужи свещенникът. След това хората, отново съпровождани под звуците на духовата музика, и с развети знамена, се отправиха към Ручина бара в района на „Старата чешма“. Там свещенникът отслужи литургия и освети водата, след което хвърли и кръста в ледените води. Трима бяха претендентите, които се осмелиха да скочат в студената вода – Румен Горанов, Даниел Василев и Радослав Исаев. Минусовите температури не уплашиха младите момчета. Най-ловък се оказа Румен Горанов, който не за първа година хваща кръста на Богоявление в Горни Дъбник. След това той върна специално изработения за Йордановден кръст от Иван Чапаев, на отец Милен, който го благослови за здраве.

gd2
Кметът на селото Николинка Горанова връчи на победителя традиционната награда от 50 лв. и бутилка с уиски. След това жителите си наляха от светената вода за здраве и се отправиха към площада, където се проведе надиграване. Празникът продължи с много веселба и добро настроение, въпреки ниските температури. За всички, които участваха в надиграването, имаше и награди, които връчи кметът на Горни Дъбник Николина Горанова.

gd4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: