В Ясен гонят утре лошите духове, немотията и каръка

19.01.2016 15:09

За поредна година читалище”Просвета – 1923” в село Ясен ще представи зимния кукерски обичай „Кьорава кобила”. Традицията идва от далечното минало и е възстановена по инициатива на читалището през 2004 г.

kobila

Обичаят се прави на Ивановден по стар стил и участниците в него са само млади мъже, които представят определени роли. В процесията участват баба и просяк, булка и младоженец, поп, арапин, коняр и стражари. Всички са със саморъчно направени маски, облечени в характерни костюми, отгоре с кожуси. „Кьорвата кобила” е конструкция с дървена конска глава, носена от двама участници. Процесията се води от „калесник” – единственият немаскиран участник, който предупреждава по улицата, че идва Кьорвата кобила да се не плашат децата. Обичаят се прави за здраве, за берекет, за късмет, гони лошите духове, немотията и каръка от селото и от всяка къща, в която влезе Кьорвата кобила. Обичаят е задължително придружен от селската духова музика.
И тази година спонсори на събитието са общинският съветник от „Движение Гергьовден” Христомир Христов и кметт на с. Ясен Йото Добрев, информират от читалището.
Снимка – архив плевен за плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: