Има подадени жалби срещу избора на изпълнител за двата лота на „Хемус“ до разклона Плевен – Ловеч

05.01.2016 12:27

5.01.mrrb

„Процедурата по избор на изпълнител за двата лота от автомагистрала „Хемус“ от общо 60 км участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч приключи. Срокът за обжалване изтече вчера, но има подадени жалби. В момента се изчаква процедурата по обжалване, която е пред КЗК. След приключването й и влизането в сила на решението за избор ще може да се пристъпи към сключване на договори“. Това каза министър Лиляна Павлова в интервю за bTV. Стойността на АМ „Хемус“ е над 2,5 млрд. лв. за цялото направление от Ябланица до Шумен. Въпросът за финансиране на строителството на АМ „Хемус“ според министър Павлова трябва да бъде обсъден и в Народното събрание, тъй като строителството като период на време и като финансов ресурс минава мандата на правителството. Това е сериозен ангажимент с дългосрочно бюджетиране и се изискват солидни средства, обясни тя.
Обжалванията отнемат между 3 и 6 месеца и най-късно след 6 месеца ще има възможност да бъде потвърден изборът на фирмите-изпълнители. Това са договори за инженеринг и фирмите ще имат между 6 и 9 месеца да допроектират. Успоредно с това може да се извършва и отчуждаването на терените, а реално строителство може да започне през 2017 г., разясни строителният министър.
На въпрос за бързите срокове по избор на изпълнител, министър Павлова каза, че тръжната процедура е продължила близо девет месеца, като тя е двуфазна с преквалификация на фирмите като първа фаза и като втора – оценка на техническите оферти. По отношение на постигнатите нива за строителството на двата лота министърът посочи, че всички цени в подадените оферти са в рамките на сходни стойности. Цените са по-високи от индикативната стойност, защото тя беше обявена през 2013 г. без реален проект как ще е преминаването по трасето, по което има над 3 км тунели и над 10 км виадукти, които са скъпи съоръжения. Реалните проекти бяха налице лятото на 2015 г.
На въпрос дали може да потвърди, че избраните фирми са на Валентин Златев и на Делян Пеевски, Павлова посочи, че това са консорциуми от фирми, в които влизат, както български, така и международни компании. Те са подали надлежно необходимите документи и са доказали че имат изпълнени проекти от аналогичен размер.
Министър Павлова каза, че има готовност да се обяви тръжната процедура и за следващия етап от строителството на АМ „Хемус“ – от разклона за Плевен – Ловеч до Велико Търново. Участъкът е с дължина от 85 км.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: