„Наздраве, 2016-а с…“ Габриела Аспарухова

03.01.2016 10:08

В дните около Нова година в поредица от блиц интервюта, обединени под рубриката „Наздраве, 2016-а с…“, „Плевен за Плевен“ ще ви срещне с интересни и популярни хора от Плевенско, мнозина от които разнасят славата на нашия край не само в България, но и по света. С какво ще запомнят изминалата и какво си пожелават през новата година, какво ги вдъхнови и какво разочарова – бъдете с нас и ще разберете!
Ето какво сподели Габриела Аспарухова, директор на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания – Плевен. 

gabi (1)

С какво ще запомните изминалата година в обществен и личен план?

2015 г. беше изпълнена с много предизвикателства! В обществен план в социалната сфера се случиха много положителни неща – процеса на „деинституционализация” и подобряване живота на децата, отглеждани преди в специализирани институции. Всички участници в този процес преминаха през много трудности, но вече се вижда резултатът – центрове от семеен тип където децата получават топлота, обич и подкрепа. Също така старта на услугата „Ранна интервенция на уврежданията” в подкрепа на ранното детско развитие и семейната подкрепа за деца от 0 до 3 г. и не на последно място услугата „Приемна грижа”, защото няма по-хубаво и по-добро за всяко дете от това да расте в семейство, което го обича! И не на последно място – промяна на обществените нагласи към децата с увреждания. Всеки ден ставаме свидетели на съпричастност от обществото, доброволчество, приемане на различието и подкрепа на множество социални каузи. В личен план съм удовлетворена от това, че съм част от тези процеси, и поне малко съм допринесла за тази промяна.

Събитието, което ви вдъхнови? Събитието, което ви разочарова?

Това, което ме вдъхновява всеки ден и всеки миг е щастието в очите на децата, посещаващи ЦСРИ за деца с увреждания. Това ни дава сили, на мен и моите колеги, да продължаваме да подкрепяме семействата на деца със забавяне в развитието и с увреждания. Най-ценното на този свят е детската усмивка и прегръдката които получаваме ежедневно в работата си, всяко ново умение което сме развили в детето, детския смях….. Това са „събития”, които ни вдъхновяват ежедневно! Събитие, което ме разочарова – войни, атентати, болка………..

Накъде върви: светът, България, Вие?

Към промяна и преодоляване на кризите за да бъде едно по-добро място за живот. Нека идващата година бъде по-добра, по-истинска, мирна и щастлива, изпълнена със семейна хармония, душевна чистота, сбъднати желания и много, много усмивки…. И един цитат от „Зимна приказка“ от Сергей Козлов …..„А вечерта, докато пиеха чай, Мечо каза: – Не зная, кога, но един ден непременно ще бъде по-добре. – Ще бъде! – потвъдри Зайо. А Ежко си помислил: „Не може все да е лошо и лошо. Един ден ще стане хубаво“.

Какво, защо и на кого не успяхте да кажете? Направете го сега!

Не успях да кажа на всички добри хора БЛАГОДАРЯ за тяхната подкрепа!

Какво си пожелавате през 2016 – на себе, на близките, на града Ви?

На себе си, на близките си и на всички хора пожелавам здраве – всичко друго се постига с упоритост и всеотдайност! Нека бъдем по-добри, по-човечни и по-състрадателни! Нека 2016 г. да е изпълнена с много усмивки, нека всеки да сбъдне мечтите си и нашият град да бъде любимото място в сърцето ни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: