„Наздраве, 2016-а с…“ цигуларката Зорница Иларионова

29.12.2015 18:06

В дните около Нова година в поредица от блиц интервюта, обединени под рубриката „Наздраве, 2016-а с…“, „Плевен за Плевен“ ще ви срещне с интересни и популярни хора от Плевенско, мнозина от които разнасят славата на нашия край не само в България, но и по света. С какво ще запомнят изминалата и какво си пожелават през новата година, какво ги вдъхнови и какво разочарова – бъдете с нас и ще разберете!
Ето какво сподели очарователната и изключително талантлива цигуларка Зорница Иларионова.

29.12.zori
1. С какво ще запомните изминалата година в обществен и личен план?
2015 година като цяло беше една много разнообразна година, изпълнена с много незабравими моменти, с много музика, пътувания и интересни творчески срещи. Като най-открояващи се за мен събития бих могла да отбележа: концерта по повод 80 години БНР под диригентството на маестро Емил Табаков в зала 1 на НДК, съвместните ми концерти с един от най-забележителните български диригенти – маестро Йордан Камджалов и Плевенска филхармония, състояли се в Плевен и в София в зала „България“ в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, два от рециталите, които изнесохме заедно с прекрасния български пианист Асен Танчев в рамките на Европейски музикален фестивал – София и Международен фестивал на изкуствата “ Аполония“ – Созопол, изключително престижната награда „Кристална лира“ – „Млад изпълнител на 2015“, на която станах лауреат заедно с пианиста Асен Танчев, конкурса „Хенрик Виенявски“ в Люблин, Полша, където имах щастието да бъда сред финалистите, пета награда и Лауреатско звание от Първи международен конкурс за цигулари „Варна“ – Варна, България.
2. Събитието, което ви вдъхнови? Събитието, което ви разочарова?
Винаги са ме вдъхновявали срещите с публиката и всяка една оставя в мен незабравими емоции. Уникално е да усещаш промяната, израстването,което настъпва в теб самия след всеки един досег с нея. Контактът с публиката е магия, извор на невероятно вдъхновение, давайки ти абсолютната вяра и сили, че щом си стигнал до тук можеш да продължиш и още малко по-нататък и че музиката е един напълно различен свят, където не съществуват никакви граници и в това се крие нейното вълшебство.
А какво ме разочарова? Едва ли има нещо, което да ме е разочаровало повече от лицемерието, предателството, фалша, лъжата, излишната показност… Мъчно ми е, че толкова често страхотно талантливи хора застават един срещу друг, а ако се обединят биха се получили чудеса… Неща, с които и до днес ми е трудно да свикна и да приема.
3. Накъде върви: светът, България, Вие?
В момента е сложна политическата обстановка в света, бежанската вълна, терористичните атаки създават голямо напрежение в хората и за съжаление човечеството преживява неспокойни времена. Силно се надявам, че политиците ще вземат най-мъдрото решение за нашето бъдеще. България е част от този неспокоен свят, но аз оставам оптимист и вярвам, че в България животът ще става по-добър и хората ще успяват да реализират плановете и мечтите си.
Аз, като всеки млад човек, също имам своите мечти. Благодарна съм на съдбата, че ми дава възможност да свиря и контактувам със забележителни музиканти, да свиря в красиви зали и да доставям удоволствие на публиката. Силно се надявам, че животът ми ще продължава да се развива в тази посока.
4. Какво, защо и на кого не успяхте да кажете? Направете го сега!
Има много хора, които през годините са ми помагали и продължават да ме подкрепят. Това са освен моето семейство и моите преподаватели, като тук разбира се най-силно е присъствието на моята майка – Благородна Танева, на която дължа безкрайно много. Също така и много близки за мен хора: вуйчо ми Лъчезар Танев, г-жа Милка Митева (директор на НМУ „Любомир Пипков“ – София) и големите приятели на нашето семейство – г-жа Татяна Дончева и г-жа Зоя Балашева. На всички тях – огромно благодаря!!!
5. Какво си пожелавате през 2016 – на себе си, на близките, на града Ви?
Бих искала да пожелая на всички мои най-близки хора и приятели, както и на всички българи, 2016 година да бъде по-здрава, по-мирна, по-успешна! Искрено се надявам всички ние да бъдем по-добри един към друг, да обичаме повече, защото само тогава ще бъдем и по-щастливи. За себе си пожелавам преди всичко здраве, за да мога да работя и да правя това, което най-много обичам, а на моя любим и роден град Плевен желая да става все по-красив, приятен и привлекателен град!!! На добър час в Новата 2016 година!!!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: