Внезапни проверки на търговците на пиротехника в област Плевен

29.12.2015 8:39

piratki

Полицейските служители извършват планирани и внезапни проверки по търговските обекти, занимаващи се продажбата на пиротехника в област Плевен. Проверяващите връчват разпореждания на търговците, с указания да не се продава пиротехника на граждани, които не отговарят на изискванията на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Това информират от пресцентъра на ОДМВР-Плевен по повод предстоящите новогодишни празници.

От плевенската полиция съветват, ако сте решили да си закупите пиротехнически изделия да проявите отговорност. Те могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях.

Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употреба на български език. Прочетете я и непременно спазвайте указанията. Забранена е продажбата и употребата на пиротехнически изделия видимо повредени – разкъсана опаковка, фитил и др. В празничната нощ използвайте пиротехнически изделия, закупени от лицензирани магазини. Вашето забавление при употреба на “пиратки” може да доведе до неприятни преживявания на много хора и представлява своеобразно насилие спрямо тях. Уважавайте правата на съседите, децата и по-възрастните, които искат да прекарат празниците спокойно. Не хвърляйте пиратки в близост до тях  и домовете им.

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири.

Административното наказание за нарушение на разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, свързана с употребата и търговията с  пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси е от 500 до 2 000 лв.

Не забравяйте, че неправилното използване на взривни вещества води до тежки наранявания и осакатявания за цял живот. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: