Кметът на Червен бряг: След Водния цикъл уличната настилка е най-големият проблем на града

27.12.2015 15:14

27.12.vulovНай-сериозният проблем след най-големия европейски проект в града – т.нар. „Воден цикъл“, е възстановяването на уличната настилка и нормалната проходимост на улиците на Червен бряг. Това каза на брифинг кметът на общината инж. Данаил Вълов, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Кметът посочи, че основен финансов проблем пред Общината през следващите 4 години ще бъдат евентуалните санкции по целия „Воден цикъл“.
„Добрата новина е, че успяхме преди Нова година да направим така, че държавната комисия да заседава и да издаде акт 16 за целия „Воден цикъл“. Така Общината ще отчете проекта преди 31 декември и се надяваме да ни бъдат възстановени вложените средства“, обясни Вълов. Разрешението за ползване е от 14 декември т.г. Кметът припомни и „лошата новина“ по проекта – от 2014 г. Общината има наложена санкция от 10% върху всички плащания по „Воден цикъл“, която за целия проект възлиза на над 1.8 млн. лева. Глобата е наложена от управляващия орган по ОП „Околна среда“ заради нарушения в проведените обществени поръчки по проекта.
„Тези пари се удържат от общината и ще бъдат удържани и от последващите плащания“, обясни кметът и допълни, че това е непосилна за общинския бюджет сума. Общината оспорва 10-процентната санкция и на 15 декември беше гледано първото дело от Административния съд – Велико Търново.
„Моето мнение е, че наложената 10-процентна санкция, както и всички неудачи по закъснението и реализацията на проекта „Воден цикъл“ са резултат от изключително некомпетентното му управление. Въпреки че е имало фирма, която да оказва техническа помощ на екипа, управлявал проекта, въпреки надзорната фирма, въпреки сключените договори с двамата главни изпълнители – на пречиствателната станция и на линейната част, пропуските в управлението са фрапиращи“, коментира кметът.
Оказва се, че договорът на фирмата за техническа помощ приключва, а окончателното й плащане е извършено преди още да се види краят на целия проект. „Това според мен е уникален опит в практиката на управление на проект с европейско финансиране. Няма да коментирам какво е наложило това бързане. Но то едва ли е свързано с успешното приключване на проекта“.
На второ място общинският кмет представи пред медиите и решение на втора инстанция на Административния съд – Велико Търново, от което се вижда, че общината е осъдена да плати 50 000 лева на фирмата по друг европроект – за Защитените жилища. Цялата сума, предявена от фирмата като неустойка по договора, възлиза на 155 000 лева.
„Ще жалим решението на последна инстанция. Но явно и този проект не е управляван както трябва и на общината ще й се наложи да плаща за изключително некомпетентно управление на европейски пари. Многократно съм заявявал, че да направиш проект и да го защитиш, е по-лесната част. Най-важната е да реализираш проекта и да получиш на 100% защитеното еврофинансиране“.
На въпрос от медиите за приоритетите през мандата, общинският кмет припомни 10-те си приоритета, с които е спечелил изборите. „Ще се опитаме да ги изпълним с европейски средства. Екипът по европроектите вече е сформиран и работи. Има няколко проекта по трансгранично сътрудничество, предстоят проекти по енергийна ефективност, ще се работи и по заложеното в плана за развитие на Червен бряг, а през 2016 г. очакваме и първо финансиране по Програмата за развитие на селските райони“.
Община Червен бряг е готова за зимата, обяви още на брифинга кметът. Договорът е фирма „Астон Сервиз“ е сключен. Разчетите са направени, а техниката проверена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: