Румен Петков: Изправени сме пред тежка енергийна 2016 година

18.12.2015 15:01

abv petkov

Изправени сме пред тежка енергийна 2016 година, коментира днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен зам.председателят на АБВ Румен Петков. „Въпрос на време е да бъде произнесена много тежка присъда по отношение на България заради АЕЦ „Белене”. И там присъдата няма да е по-малко от 1 млрд. и 100 млн. евра, които ги няма в Бюджет 2016”, добави Петков. Според него пред България има три възможни стъпки.

Първата е възстановяване изграждането на централата и постигане договореност с руската страна да не се търси реализация на присъдата. Второ – намиране на решение чрез международен консорциум и инвестиционна стъпка за изграждането на обекта с гарантирането на държавния и обществения интерес. И трето – „ние всички да платим безумието на правителството на Орешарски и неефективността, липсата на каквато и да е визия за развитието на ядрената енергетика на правителствата на Борисов”.

Петков коментира, че в момента в страната има сериозен проблем с инвестициите – с националните и с чуждестранните инвеститори. Според Румен Петков една политическа криза би направила обстановката в страната още по-тежка и това ще доведе до отлив на инвестиции. „АБВ продължава да настоява да бъдат отменени санкциите срещу Русия, защото в руският пазар има голям ресурс”, заяви още зам.-председателят на партията. По думите на Петков в Русия в момента анализират как да се заменят българските фармацевтични продукти с други, а 33 на сто от българския износ за руската държава са лекарствата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: