Американска компания, работеща за НАСА и Формула 1, прояви инвеститорски интерес към Плевен

17.12.2015 17:21

18.12.invest2

Представители на Kennametal – водеща в световен мащаб американска компания в инвестиционното машиностроене и изработка на компоненти за транспортното машиностроене, се срещнаха днес с кмета на Община Плевен Георг Спартански и неговия екип. Посещението се осъществи със съдействието на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси при Посолството на България във Вашингтон Иво Константинов и Министерството на икономиката. Основна тема на разговорите беше изразено намерение от страна на Kennametal за придобиване на съществуващо или установяване на индустриално производство у нас в обозримо бъдеще.
Георг Спартански представи пред американския екип географските, транспортни, административни, демографски и икономически характеристики на Община Плевен. Той акцентира върху наличието на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен, потенциалния капацитет на работна ръка предвид наличието на четири професионални гимназии с техническа насоченост, традициите в областта на машиностроенето. На вниманието на потенциалните инвеститори бяха представени два подходящи общински терена, предназначени за производствени нужди.
От страна на представителите на Kennametal бяха зададени въпроси относно размера на местните данъци и процедурите за закупуване на терен, съпътстващата инфраструктура на посочените обекти, възможностите за обучение на специалисти предвид спецификата и високата прецизност на тяхното производство. Планираната от тях инвестиция ще се осъществи в три етапа. На първия от тях ще им бъдат нужни 150 служители и работници, на последния етап те ще нараснат на 600.

18.12.invest1
Една от главните ни задачи е да отворим широко вратите на Плевен за инвеститори, подчерта по време на срещата Георг Спартански. Това означава ясни, точни и прозрачни процедури, специален екип от Община Плевен, който да способства максимално за тяхното бързо осъществяване, съдействие на всички нива за реализация на намеренията.

Kennametal е производител на високоякостни сплави за минната и пътностроителна индустрии, чиито продукти са и част от болидите на Формула 1 и много от сондите на НАСА. Американската компания с 80-годишна история е сред водещите световни иноватори в сферата на металознанието и авангардните сплави и материали (advanced material science). Компанията е внедрила над 1700 патента в продуктите и производството си. Сред най-популярните й марки е моделът бургии ВИДИЯ. Фирмата реализира 3 млрд. ЩД продажби с 50-те си производствени единици и офиси в 60 държави, в които са наети близо 14 000 служители.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: