Обучават 30 лишени от свобода в плевенския затвор как да се върнат към живота извън решетките

11.12.2015 11:52

29.06.zatvor

На 14 и 15 декември затворът в Плевен ще събере 30 лишени от свобода за двудневно обучение, чиято идея е да подпомогне тяхната ресоциализация и подготовката им за живот на свобода след изтичане срока на постановените присъди. Това съобщават от екипа, който реализира проекта „Свобода зад решетките”.

В хода на работа ще се разгледат отношенията между самите лишени от свобода и тези  между  тях и служителите в затвора. Ще се търси отговор на въпроси като: „ Мога ли да се върна отново в истинния живот или обратно в затвора?“, „Мога ли сам да правя избор, или ще съм вечно подвластен на обстоятелствата?“, „Как семействата на лишените могат да ги подкрепят по време на изпълнение на наказанието и след затвора?“.

С помощта на водещите обучението Георги Милков и Николай Илчев, проект „Свобода зад решетките“ прави поредна крачка към подкрепа на социалната и корекционна работа в местата за лишаване от свобода. Този тип алтернативни и допълващи функциите  на социалните инспектори в затвора дейности са в полза на идеята за замяна  на  силовите  форми  на  въздействие  върху  осъдените  с  форми  на  консултативна  и  корекционна   дейност за  тяхното  морално  и  социално  подпомагане.

Извършването на престъпление само по себе си вече е ясна индикация за проблеми в социализацията на човек, за нарушената връзка на конкретната личност със социализиращите институции – семейство, училище, обществото като цяло. В този смисъл реинтеграцията на лишените от свобода предполага необходимост от неколкократно увеличени усилия, компенсиращи пропуските в предходните етапи от развитието на индивида.

Идеята на експертите в проекта, които се заемат с обучението на лишени от свобода е, че колкото по-малко от тях се връщат отново в затвора след изтърпяно наказание, толкова „по-евтина” би била наказателната политика за бюджета на всяка държава. Поради тази причина, болшинството работещи в пенитенциарната система, както и външни подкрепящи организации вече приемат, че  главна задача в затвора е не просто „охраната и надзора” на лишените от свобода, но и работа по превенция, ресоциализация и въвеждане в затворите на програми за образование и професионална подготовка на осъдените.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: