Плевен отбеляза тържествено 138-годишнината от освобождението си (галерия)

10.12.2015 12:38

10.12.ritual1

С тържествен ритуал днес Плевен отбеляза 138-годишнината от своето освобождение. Церемонията започна с посрещане на почетния караул от председателя на Народното събрание Цецка Цачева пред сградата на Община Плевен. Освен нея, сред официалните лица бяха още областният управител Ралица Добрева, кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, депутати, представители на гостуващата делегация от побратимения на Плевен Ростов на Дон.

10.12.ritual2
По традиция, панихида в памет на загиналите воини отслужи Плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от плевенски храмове, след което слова произнесоха кметът Георг Спартански и Цецка Цачева. Градоначалникът започна своето слово със стихотворението на Георги Константинов „Балада за низшите чинове“, посочвайки, че във времена, в които се делим на „фили“ и „фоби“, встрани от нас остават безименните, низшите чинове, без които няма победа, слава, свобода и държава. Той се върна назад във времето към детските си години и първите посещения на Скобелевия парк и Костницата, като сподели, че тогава най-голямо впечатление му е направила малката кутийка с детски къдрици в нея – скъпа реликва за безименен солдат, който я е носел близо до сърцето си с надеждата те да му помогнат да избегне смъртта. За жалост това, не се е случило и той е останал завинаги край Плевен, както и още десетки хиляди като него, за да ни има нас, за да го има Плевен, посочи Спартански, призовавайки да отдадем дължимото именно на тези безименни герои, за които не стигаха златните ордени, но гордо поднесоха своите глави пред олтара на Освобождението на България.

10.12.ritual3
За Битката при Плевен вероятно военните академии разучават сложната тактика, но за нас – гражданите на Плевен, съизмерението, което трябва да помним, е друго, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя посочи, че зад тази победа стоят съдбите на обикновени хора, чийто героизъм трябва да помним винаги. Длъжни сме да тачим паметта им, макар че за историята те са останали безименни, каза още Цачева. В знак на признателност пред Мавзолея бяха поднесени венци и цветя, а десетки плевенчани засвидетелстваха преклонението си пред освободителите.

10.12.ritual4

 

10.12.ritual5

 

10.12.ritual6

 

10.12.ritual7

 

10.12.ritual8

 

10.12.ritual9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: