Изложба ни връща към славния път на румънската армия през Руско-турската война

10.12.2015 12:54

10.12.vim1

Изложба на открито „Участието на Румъния в Руско-турската война 1877/78 г.” бе открита днес на оградата на Къща-музей „Цар Освободител Александър II“ в Плевен. Тя включва 14 постера и запознава зрителите с бойния път на румънската армия по време на Плевенската епопея 1877 г. и Руско-турската война 1877/78 г. Представени са отношенията между България и Румъния през вековете и това, че през целия 19 в. Румъния е Обетована земя за хиляди българи. В румънски светски училища получават образованието си много от бъдещите български просветни дейци. В Букурещ се изгражда и функционира Българският централен революционен комитет, който поставя основите на националната ни революция. В град Гюргево се взема историческото решение за Априлското въстание през 1876 г. и на румънска земя намират приют оцелелите въстаници след ужасяващия му погром.

10.12.vim2
На 24 април 1877 г. Русия, изчерпала всички форми на дипломацията обявява война на Османската империя, като официално декларира, че е за свободата на България. Русия и Румъния сключват военна конвенция, която регламентира правото на Русия да преведе войските си през румънска територия. На 21 май 1877 г., в обстановка на всенароден подем, румънският парламент обявява независимостта на Румъния и война на Османската империя. За да бъде призната обявената от Румъния независимост от Османската империя, страната участва в Руско-турската война 1877-1878 г. като съюзник на Русия.
Изложбата запознава с част от богата колекция румънски военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г., които се съхраняват във фонда на Военноисторически музеи–Плевен. Те са предоставени от военните министерства на Русия и Румъния за уреждане на къщите музеи през 1903-1907 г. Представени са униформи от различни родове войски в румънската армия.

10.12.vim3
След преминаването на румънската армия на десния бряг на река Дунав княз Карол І е назначен за командир на съюзната руско-румънска армия с началник щаб генерал Зотов. Към Западния отряд се присъединява 35-хилядна румънска армия, която получава бойното си кръщение в най-решителната атака за превземането на Плевен – третия щурм на 11-12 септември 1877 г., сражавайки се на североизток от с. Гривица. При атаката на редутите Гривица 1 и Гривица 2 геройски загиват майор Кандиано Попеску, майор Георге Шонцу, подпоручик Валтер Маръчиняну, редник Мелинте Йон и др. В боевете при Гривица са убити и ранени над 2500 румънски воини. В историята на войната Гривица е ключова позиция, която води към Плевен.
Изложбата запознава с действията на румънската армия по време на пълната блокада и последния бой за Плевен на 10 декември 1877 г. Румънците заемат І участък от блокадната линия, от с. Биволаре до превзетия редут Гривица 1, с командир ген. А. Чернат, където са 2-ра и 3-а пехотни дивизии. В подкрепа на VІ блокаден участък са 4-а румънска пехотна дивизия и два румънски кавалерийски полка, където се предполага, че Осман паша ще направи опит за пробив.

10.12.vim4
В ранните часове на 10 декември 1877 г. турската армия под командването на Осман паша атакува при VІ блокаден участък в посока запад – пътя за София. По същото време румънските части превземат Гривица 2 /„Баш табия”/. Полковник Кристодор Черкез, командващ 2-а пехотна дивизия, настъпва от Гривица към височините при с. Буковлък, а полковник Г. Ангелеску с 3-а пехотна дивизия заема селото. Около 9 часа сутринта цялата укрепена турска линия на север от Плевен е овладяна от румънските войски. Батальон от 6-и линеен полк под командването на полковник Алжиу влиза в Плевен около 10 часа сутринта. Този румънски батальон е първата съюзническа военна част, която влиза в напуснатия от турската армия град.
Части от 3-та и 4-та румънски дивизии се включват в боя, подпомагайки гренадирите от Сибирски и Малорусийски полкове. В ранните следобедни часове над утихналото бойно поле от десният бряг на реката, където са струпани отстъпилите турски части, се издига бял флаг – дълго чаканият знак за капитулация на армията на Осман паша при Плевен. Пленена е 42-хилядна елитна турска армия с цялото въоръжение, обоз, боеприпаси и 77 оръдия „Круп”. Денят на освобождението на Плевен е паметна дата и в историята на Румъния.
Изложбата отделя място и на Румънската военномедицинска служба.
В навечерието на Войната за независимост Румъния има изградена стройна, добре оборудвана и високо квалифицирана военнополева медицинска служба. Възпитаници на доктор Карол Давила са сред първите български хирурзи, военни, болнични лекари и фармацевти, а някои от тях са в редовете на румънската военномедицинска служба. Над 10 са българите служили в румънските военнополеви болници и завърнали се след освобождението, за да поставят основите на българската медицина. Сред тях е и доктор Георги Странски, който по време на Руско-турската война 1877-1878 г., заедно с други български лекари, работи с екипа на д-р Карол Давила при Гривица, а след Освобождението е окръжен лекар в Плевен.
След освобождаването на Плевен Румънската армия освобождава крайдунавските селища Цибър, Лом, Арчар и се насочва към предните позиции на Видинската турска армия. На 24 януари 1878 г. води ожесточени боеве при Иново и Смърдан. Действията на румънската армия при Видин са прекратени в деня на сключване на примирие в Одрин – на 4 февруари 1878 г. Край на войната и ново начало е подписването на Сан-Стефанския мирен договор на 3 март 1878 г.

10.12.vim5
Местата на битките днес са места на паметта. На бойното поле при Гривица по инициатива на Румънското военно министерство през 1892-1897 г., е изграден Мавзолей на загиналите в боевете за Плевен румънски воини. Той е тържествено открит през 1902 г. в присъствието на българския княз Фердинанд І и крал Карол І.
През 1904-1907 г. по инициатива на Комитет „Цар Освободител Александър ІІ” на местата, където са Главните квартири по време на войната 1877-1878 г. и домовете, където пребивават руският император Александър ІІ и румънският княз Карол са уредени Военноисторически къщи музеи.
В Пордим през 1907 г. е тържествено открита Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І”. За уреждане на експозицията Румънското военно министерство дарява ценни реликви, военни униформи и въоръжение. В Плевен се изгражда Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в памет на загиналите в боевете за Плевен през 1877 г. руски и румънски воини.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: