Украинският посланик ще съдейства за възстановяване на връзките между Плевенска и Николаевска области

09.12.2015 16:33

poslanik ukrajna

Днес на посещение в Плевен е украинският посланик у нас Н. Пр. Микола Балтажи. Визитата му е повод участието му утре в тържествата, посветени на 138-ата годишнина от Освобождението на Плевен. Една от срещите на посланика в Плевен бе с областния управител Ралица Добрева.

На пресконференция след разговора си областния управител Н. Пр. Микола Балтажи подчерта, че в Руско-турската война от 1877-78 г. са участвали десетки украински подразделения и от там са дадени стотици жертви. Това героично участие на нашите сънародници е част от историческата памет на украинците и нашият дълг е да помним за това и за загиналите, подчерта посланикът.

poslanik ukrajna 1

 

Той изрази готовност да съдейства за възстановяване на контактите между Плевенска област и Николаевска в Украйна. По думите на висшия дипломат регионалните връзки са едни от най-важните в отношенията между две държави и подобно регионално партньорство трябва да бъде възстановено.

Н.Пр. Балтажи коментира и ситуацията в Украйна, по-специално в Донбас. Участието на Русия с военна намеса в Сирия според посланика е опит да се префокусира вниманието от Украйна. Световната демократична общност, включително и България, трябва да продължат да подкрепят Украйна, нейната териториална цялост и европейската й интеграция, смята дипломатът.

Н.Пр.Балтажи заяви, че от страна на Украйна има интерес към контакти с български и в частност с фирми от Плевенска област. Той коментира и възможности за развитие в областта на туризма, тъй като в Плевен и региона има исторически паметници, които биха били интересни за украинските туристи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: