Ясен е часът за протеста на родителите в Плевен

08.12.2015 11:55

roditeli pleven

От 13 часа ще започне на 10 декември протестът на родители в Плевен. Това съобщиха организаторите. Причината за по-късния час от обявения за страната е, че в 11 часа ще започне тържественият ритуал по повод 138 години от Освобождението на Плевен. Протестът ще се проведе пред Общината.

Както вече съобщихме чрез социалната мрежа Фейсбук се организира  национален „Протест на родителите”. Майки и татковци от повечето от големите градове в страната са заявили участие и организация.

Протестът на родителите е в осем искания.  

Първото е да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, така както бе въведен през 2014 г. Второ искане е да бъде обвързан размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с размера на минималната работна заплата. Родителите също така настояват  за увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Сред исканията на участниците в протеста е и осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

В своите искания родителите, подкрепящи протеста, настояват за осигуряване на обезщетения за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във вуз, както и за адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.

Не на последно място сред исканията са осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на минималната работна заплата и поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години – изследвания, логопед, психолог.

Снимка: архив, „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: