Плевенчани направиха първи предложения по проектобюджет’2016

30.11.2015 20:41

kmet budjet

Около час и половина продължи публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2016 г. на община Плевен. То се състоя в конферентната зала на сграда „Гена Димитрова” тази вечер.

Акцентите в най-важния финансов документ на Плевен за следващата година представи кметът Георг Спартански, който коментира, че при съставянето на проекта не е залагано на кухи обеми.

Ще припомним, че 70 136 600 лв. е общият размер на проекта за бюджет на община Плевен за 2016 г. Акценти от документа са публикувани на сайта на местната управа – www.pleven.bg.

След представянето на основните параметри на проектобюджета думата имаха гражданите, които не бяха много в залата, но се оказаха доста активни.

svoboda g

Свобода Гюрова отново повдигна темата за родната къща на оперната прима Гена Димитрова в село Беглеж и призова местната управа да намери средства и да я превърне в общинска колекция. Да бъде продължен конкурсът за млади оперни певци на името на Гена Димитрова бе и второто предложение, отправено от Свобода Гюрова.

Станчо Тотов, който бе общински съветник и председател на финансовата комисия в местния парламент на Плевен в предишен мандат, направи предложение части от улиците „Странджа” и „Гургулят” да бъдат ремонтирани през следващата година, тъй като състоянието им е изключително лошо.

Мария Венкова от читалище „Христо Ботев” в Плевен, направи друго предложение – за отпускане на общински средства за читалищата в общината, както и да бъдат предвидени средства за ремонти на тези културните институти или поне за покривите им.

budjet

В залата бяха изказани предложения към кмета да направи проверка за това дали умишлено фабрики в града не са с акт 16, за да не плащат такса смет и така местната хазна се лишава от средства. Бяха повдигнати и въпроси за развитието на туризма в общината, за насърчаването и подпомагането на средния и дребния бизнес в Плевен и други.

Предложения по проекта за бюджет се приемат в общинската администрация. Финансовият документ трябва да бъде готов до края на януари, когато се очаква да влезе за дебат в Общинския съвет на Плевен.

budjet 1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: