Акад.Георги Марков в Плевен: Първата световна война остави следи през целия 20 век, та дори и днес

25.11.2015 12:49

akad.G.Markov

Първата световна война остави следи през целия 20 век, та дори и днес. Защото от последиците на Първата световна война се родиха причините за Втората световна война, а от нейните последици – Студената война, а от Студената война се роди днешният свят”. Това каза днес по време на Научната конференция „100 години от Първата Световна война – участие и последици“ акад. Георги Марков от БАН. Тя се провежда в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и се организира от Българска Академия на науките и Медицински университет – Плевен чрез Регионалния академичен център и Община Плевен, съвместно с Военноисторически музей – Плевен, Регионален исторически музей – Плевен и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

konferenciq VIM

Със свои доклади днес в Плевен по темата на конференцията се представят освен акад. Георги Марков , полк.  Димитър Зафиров – Централно ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва и Красимир Петров – уредник в РИМ – Плевен.

„Първата световна война е най-големият кръвопролитен сблъсък на човечеството, който тогава надхвърля всякакви очаквания”, добави още в своето изказване пред участниците и гостите на конференцията акад. Марков. Той подчерта, че парадоксалното е, че никой не е очаквал, че тази война ще продължи толкова дълго и толкова изтощително и кръвопролитно. „Поуката от тази война е, поне от началото, че от един конфликт на Балканите – изключително невралгична зона, може да се разгори световен пожар. Това е поуката и за днес”, коментира още акад. Марков.

Sredkova

Научната конференция бе открита от проф. д-р Мария Средкова, регионален координатор на Национална академична мрежа – Плевен и доц. Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи – Плевен.

Milko Asparuhov

„Всички ние плевналии сме длъжници на нашите деди, които загинаха по полята на една от най-кървавите касапници на човешката цивилизация – Първата световна война”, подчерта в приветствието си към гостите и участниците на конференцията доц. Милко Аспарухов. Той добави, че негов дядо е участник в Балканските войни и в Първата световна война и се е сражавал в Девета пехотна плевенска дивизия, затова и има сантиментални причини да приеме домакинството на конференцията.

Научният форум ще продължи до следобедните часове на днешния ден.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: