Днес Църквата почита Св. Екатерина! Честит имен ден на празнуващите!

24.11.2015 7:04

24.11.ekaterinа

На 24 ноември Църквата почита Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата – Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Катина, Тина.

Според житието й, тя била изключително красива девойка, живееща в град Александрия. Освен красива, Екатерина била и много умна дама, която изучила философията, литературата и особено медицината. Мнозина знатни и богати момци искали ръката й, но тя била решила да се омъжи само за равен на нея по хубост, ум и знание.

Една нощ в съня й се явила Богородица и това било моментът, в който Екатерина отдала душата си на християнската вяра, а после станала „небесна – чиста и свята, годеница на Христос“. Ревностно не пропускала да порицае езичниците.
Тя е убита едва 18-годишна. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина, където два века по-късно монаси намерили мощите й и ги отнесли в манастира „Св.Екатерина” в Египет.

В старите български обичаи деня е познат и като Катерининден. На този ден жените не бивало да работят – за да предпазят децата си от шарка, а също и да си служат с остри предмети – ножица, нож, куки и други, защото вярвали, че ако си убодат пръста, раната се възпалява.

Източник: hera.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: