Колективът на ВИМ – Плевен се включва в Националния протест на работещите в музеи и галерии

20.11.2015 13:18

20.11.vim

Колективът на Дирекция „Военноисторически музеи“ – Плевен се присъединява към Националния протест на работещите в музеи и галерии на 24 ноември, съобщават от там. Протестът е организиран от „Синдикат на работещите в музеи и галерии”, НСФ „Култура”, КНСБ и Синдикат „Музеи и галерии”, НФ „Култура”, КТ „Подкрепа” със следните искания:
1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и НБКМ и 55 броя общински музеи не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв към бюджета на МК и 4, 772 000 лв, които чрез МФ да се разпределят целево по общините.
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер! Досега си дават повече средства за музеи, чиято бройка е под 15, а за тези, които са над 15 субсидията е по-малко. Това е несправедливо и неоправдано! Искаме да се увеличи стандарта за бройка на 14459 лв. за всички музеи, което означава допълнително 6 млн., които чрез МФ да се разпределят целево по общините.
3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.
4. В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорността, която носим!
Различни протестни действия ще има в музеи и галерии в цялата страна – плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентичкии, беседи от специалисти за емблематични паметници и др.
Обръщаме се към депутати, министри и цялата българска общественост да посетят музеите и по този начин да подкрепят нашия протест! В този ден, вместо да затваряме музеите ние ще отворим широко вратите за всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет, споделят организаторите на протеста.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: