Доц.д-р Атанасов: Тази година има пик в употребата на дизайнерска дрога

20.11.2015 15:00

doc.Atanasov VMA

През тази година има сериозен ръст на лицата, които са потърсили медицинска помощ и постъпват в болница след употребата на дизайнерска дрога. Това коментира днес при откриването на Националната конференция по клинична токсикология в Плевен доц. д-р Васил Атанасов, завеждащ Токсикохимична лаборатория към Военномедицинска академия – София. Той уточни, че под дизайнерска дрога се разбират всички нови вещества, които все още не са включени в регулация под форма на контрол и на практика се разпространяват свободно и ненаказано.

Основният път за снабдяване с такива вещества е интернет, коментира специалистът. „Няма никакъв проблем човек да си заплати с кредитна карта такава дизайнерска дрога. Най-често това са субстанции под формата на бели прахчета, които се разтварят в подръчни средства като лакочистител или разтворител за боя. С тях се обработва някаква тревиста маса – обикновен чай, от където идва и жаргонът билков тамян, от това нещо се правят цигари и от там нататък са клиничните токсиколози, защото ефектите, които предизвикват тези вещества, са разнообразни”, обясни доц. д-р Атанасов. Той добави, че ефектът от дизайнерската дрога може да наподобява този  при употребата на марихуана, но може и да доведе до тежки животозастрашаващи състояния.

Тревожен факт, който коментира доц. д-р Атанасов е и, че има ръст и на случаите на тежки катастрофи със загинали, причинени от шофьори, употребили преди това марихуана. През тази година не са малко и тежките престъпления като убийства и изнасилвания, извършени след употребата на марихуана. Нарастват и случаите на комбинирано  използване на марихуана с други упойващи вещества като амфетамините. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: