Потвърден е изборът на Данаил Вълов за кмет на Червен бряг

19.11.2015 9:16

26.10.cherven-briag

Административният съд в Плевен е излязъл вчера с решение по делото, образувано срещу решение на Общинската избирателна комисия – Червен бряг, с което се обявява за избран за кмет на община Червен бряг Данаил Вълов.

Жалбата срещу решението на ОИК-Червен бряг бе внесена в съда от опонента на Вълов – кандидатът за кмет от ГЕРБ Георги Георгиев. Двамата си оспорваха кметското място на балотажа, проведен на 1 ноември.

В своята жалба Георгиев посочва, че решението на ОИК-Червен бряг е незаконосъобразно и ползващо данни от грешно попълнени протоколи, постановено при съществени нарушения на изборния процес и неправилно отчитане волята на избирателите.

Кандидатът на ГЕРБ заявява още, че на балотажа на 1 ноември в община Червен бряг са допуснати редица нарушения на изборния процес. Той посочва, че част от протоколите на секционните избирателни комисии, въз основа на които ОИК е постановила решението си, са поправени не по установения в Изборния кодекс ред.

В жалбата си Георги Георгиев посочва също, че по време на предизборната кампания и в изборния ден са били установени множество случаи на купуване на гласове. Той припомня как в деня за размисъл бе разбита схема за купуване на гласове в община Червен бряг.

При разглеждането на казуса съдът е приел, че в протоколите на секционните комисии, за които става въпрос в жалбата са нанесени поправки, при които според магистратите има допуснато процесуално нарушение на Изборния кодекс. То обаче не е съществено и не може да се отрази негативно на крайния изборен акт до степен, че да наложи отмяната му, се посочва в решението на АС-Плевен.

„Относно възражението на жалбоподателя, че изборът следва да бъде обявен за недействителен, тъй като върху него е повлияла негативно информация, че ден преди балотажа, в община Червен бряг е разбита схема за купуване на гласове в полза на кандидата за кмет Д.В. и за това е образувано досъдебно производство от събраните по делото писмени доказателства от РП и РУ на МВР Червен бряг, може да се направи извод, че са налице данни за извършено престъпление срещу изборните права на гражданите, но разследването още продължава по посоченото от жалбоподателя досъдебно производство, поради което изводът не е окончателен. Доколкото незаконосъобразната схема е разбита, поради намесата на компетентните органи, то може да се направи извод, противоположен на този от жалбата, а именно че резултатът от изборите за кмет на община Червен бряг не е повлиян от престъпление срещу изборните права на гражданите”, се казва още в съдебното решение.

„С оглед изложеното, не се доказаха нарушения на изборния процес, които да са повлияли върху окончателния резултат от избора за кмет на община Червен бряг, обл. Плевен след проведения втори тур на местните избори на 01.11.2015г. Оспореното решение № 323-МИ/02.11.2015г. на Общинска избирателна комисия – Червен бряг за избиране на кмет на община Червен бряг, обл. Плевен след проведения втори тур на местните избори на 01.11.2015г. е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.”, посочват плевенските магистрати в решението си.

То може да бъде оспорено с касационна жалба пред Върховен административен съд в срок от 7 дни от обявяването му.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: