Форма, движение и звук събира в творбите си скулпторът Атанас Колев (галерия)

17.11.2015 18:34

17.11.beshkov1

Уникална изложба, дело на скулптора Атанас Колев, бе открита тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Авторът е роден в Пловдив, но от 25 години живее в Австрия. Той е познат на европейските музеи и частни колекционери. Организатор и художествен директор на ежегодния Международен симпозиум „Ателие на Дунав“, който от 2006 г. се провежда в гр. Пьохларн, родното място на експресиониста Оскар Кокошка. Биографията му е изключително богата – има многобройни участия в международни изложби и панаири в Австрия, Германия, Италия, Швеция, Чехия, Румъния, Унгария и България. Член е на Съюза на професионалните художници в Австрия.

17.11.beshkov2
Както сподели при откриването директорът на ХГ „Илия Бешков“ Мирослав Минчев, с проявата в Плевен се поставя началото на серия от изложби в продължение на почти цяла година във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе, Пловдив, София. Минчев отбеляза, че за много от скулптурите на Атанас Колев е характерно, че съчетават форма, движение и звук в едно. Освен че притежават естетически форми в пространството, част от неговите творби могат и да се движат, демонстрира директорът на плевенската галерия. Любопитна подробност, която Мирослав Минчев сподели с гостите в галерията, бе фактът, че Атанас Колев е автор на скулптури, на които може да се свири, посредством тръбите, с които са свързани отделните им елементи. Отделно, ако по извивките на творбата се прекара лък от цигулка, звукът много наподобява този на струнния инструмент, а също така творенията на Наско могат да се използват и като ударни инструменти, разказа Минчев.

17.11.beshkov3
Идеята за тези скулптури се роди, тъй като в един момент усетих, че статичната творба вече не ме удовлетворява, сподели Атанас Колев, допълвайки, че експериментът с вмъкването на движение определено се е оказал сполучлив. Колев разкри, че все още в България няма такива музикални скулптури, но е въпрос на време и това да се случи – защо не и в Плевен. От своя страна, директорът на ХГ „Илия Бешков“ пое ангажимент да разговаря с новото ръководство на Община Плевен по този въпрос, изразявайки надежда, че музикантите тук ще могат да творят посредством уникалните скулптури на Наско Колев.

17.11.beshkov4

 

17.11.beshkov5

 

17.11.beshkov6

 

17.11.beshkov7

 

17.11.beshkov8

 

17.11.beshkov9

 

17.11.beshkov10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: