В ДФСГ „Интелект“ отбелязаха Международния ден на толерантността

17.11.2015 14:29

17.11.dfsg2

На 16 ноември 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларацията за принципите на толерантността. Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност. Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на само изява и способи за проява на човешката индивидуалност. За да има толерантност трябва да има знания, откритост, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията. Толерантност това е хармония в многообразието. Толерантност това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира. Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има, за да изразим себе си.

17.11.dfsg3
Учениците от ДФСГ „Интелект“ – Плевен избраха да изразят себе си чрез традиционни танци на народите и да покажат своята толерантност. Събитието започна с минута мълчание към жертвите на терористичния акт във Франция, а проявата продължи с изпълнението на ромски, гръцки, турски, македонски и традиционен български танц – дунавско хоро. В нея се включиха ученици от IX, X и XI клас. Също бяха изработени и постери от Зорница Найденова от 10Г клас и Стефани 11В клас. През целия ден на монитора пред учителската стая вървяха тематичните презентации на учениците Патрик и Радостина Симеонова от 10 клас.
Организаторките на събитието Людмила Дончева – учител по философия и Стефка Иванова – учител по история, поставиха във всяка класна стая Принципите на толерантността, придружени с идеята младите хора да допълнят и съставят и свои правила в класа.

17.11.dfsg4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: