Изложба в РИМ – Плевен напомня за личността и силната вяра на блажения Евгений Босилков

16.11.2015 18:28

16.11.rim1

Камерна изложба по повод 115 г. от рождението на блажени Евгений Босилков бе открита в експозиция „Нова и най-нова история” на Регионалния исторически музей в Плевен днес – навръх рождената дата на епископ Босилков. Една неординарна личност, един ерудит, духовник, но най-вече човек, както отбеляза при откриването на изложбата директорът на РИМ – Плевен Владимир Найденов, който представи накратко живота и делото на блажени Евгений Босилков. Той подчерта, че с тази проява екипът на музея не си поставя големи цели, а единствената му идея е да напомни за съществуването на епископ Босилков. Един българин, който държи на българщината и чийто живот е показателен за това как ние трябва да държим на нашата идентичност, каза още Найденов.

16.11.rim2
В изложбата са представени паметен медал, издаден от Ватикана, в чест на обявяването на Евгений Босилков за блажен, негов портрет, дело на художника Христо Вачев, лични вещи – преспапие, броеница, разпятие, знак на Ордена на пасионистите, както и парче от ризата на Босилков при разстрела му на 11 ноември 1952 г. Реликвите са дарение на музея от Руси Босилков.

16.11.rim3
Отец Паоло Кортези, ректор на Светилище „Блажен Евгений Босилков” в Белене, приветства гостите на изложбата, като не скри радостта си, че и в дома на историята има място за блажения Евгений Босилков. Днес не са останали много вещи, принадлежали на епископ Босилков, но аз смятам, че най-ценните му реликви са неговата вяра и любов към България, отбеляза отец Паоло. Той определи Евгений Босилков, като човек, обичал живота, свободата, доброто, хората и който като Иисус Христос е дал живота си в името на това. Босилков е пример, че дори в най-трудните моменти можем да даваме най-доброто от себе си, допълни италианецът.

16.11.rim4
От своя страна, енорийският свещеник в Католическата църква „Света Дева Мария от Фатима“ в Плевен отец Ярослав Барткевич изрази своята благодарност към ръководството на РИМ – Плевен за инициативата. Той отбеляза, че епископ Босилков не е бил просто човек с хиляда таланта. „Най-важното е, че този човек ни показва един пример за вярата в Бог. Но не вяра в някакъв абстрактен Бог, а вяра в Бог, който ни обича и спасява. До такава степен самият той е повярвал, че е дарил своя живот – мисля, че това е най-ценната реликва, която остава за нас“, сподели с присъстващите отец Ярослав.

16.11.rim5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: