Димитър Димитров, „ТАНГРА ТанНакРа“: Целта ни е да осветлим белите полета в българската история

12.11.2015 18:03

12.11.rim1

Дейността на Общобългарска фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ беще представена днес в зала II на експозиция „Археология” в Регионален исторически музей – Плевен. По този повод в Плевен гостува нейният съпредседател Димитър Димитров. Мисля, че тази среща е полезна за всички нас, защото „ТАНГРА ТанНакРа“ представя една стойностна продукция в областта на историческата наука, популяризирането на културно-историческото ни наследство, както и в сферата на рекламата на туризма и нашите културни богатства, каза в началото на интересната среща директорът на РИМ – Плевен Владимир Найденов.

12.11.rim2
Димитър Димитров разказа на изкушените от историята плевенчани повече за самата фондация, посочвайки, че тя е частна, не е свързана с държавните институции и се финансира от продажбите на своите издания. Опитваме се полиграфически и художествено да се конкурираме с това, което се прави в други държави, а езиците, на които издаваме, освен европейските, включват още китайски, арабски, корейски, сподели Димитров.

12.11.rim3
Съпредседателят на фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ посочи, че основната цел на нейния екип е да осветли белите полета в българската история, които не са познати от учебниците, а също така ги няма в многотомната история. Оказа се, че у нас няма нито една дисертация за пътя на българите преди 681 г., както и такава за българите извън България, разкри Димитър Димитров, допълвайки, че много от книгите на „ТАНГРА ТанНакРа“ обхващат периода именно преди 681 г. Един от тези моменти, които по думите на Димитров предстои да влязат и в учебниците, е годината 165-а, като начало на българската държавност в Европа – както е според Именника на българските ханове. И още – през 451 г. българи и арменци заедно водят първата война в защита на християнството на Аварайрското поле, а падналите в боя българи са обявени от арменската църква за великомъченици, отбеляза още Димитров.

12.11.rim4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: