Ученици от община Долна Митрополия участваха в сесия на Младежкия воден парламент

05.11.2015 7:28

5.11.voden1

От 31 октомври до 2 ноември в София се проведе V-ата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент, в която акцент бяха гражданското обучение и възпитание на младежите, споделяне на опит, планиране на дейности и екологични инициативи, разширяване на сътрудничеството с екологични институции, неправителствени организации и бизнеса за съвместни действия свързани с опазването на водите и водните екосистеми. Участие в този престижен форум взеха двама ученици от община Долна Митрополия: Виктория Данова от СОУ “Евлоги Георгиев” – Тръстеник и Глория Иванова от СОУ “Васил Априлов” – Долна Митрополия с ръководител Иво Джокин, директор Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал и ръководител на еко клуб “Дунав”. Участието им бе подпомогнато от община Долна Митрополия и Басейнова дирекция Дунавски район Плевен.

5.11.voden2
МВП на България се развива в тясно сътрудничество с екологичните институции на МОСВ, затова тема на Парламентарната сесия тази година беше „Управлението на водите е и наша отговорност” и насочи вниманието на участниците, институциите и обществеността към заявката на младежите за по-активно сътрудничество и участие в дейностите и програмите на МОСВ и екологичните институциите.
В програмата на ІV Парламентарна сесия бяха включени представяне на нови участници в инициативата Младежки воден парламент; отчет на Президента и Вицепрезидента на МВП за изминалата година; обучителни дейности по воден мониторинг и за разработване на младежки проекти; избор за попълнения на младежко ръководство на МВП, приемане на План за дейности за следващата година и изработване и приемане на Декларация на МВП.

5.11.voden3
Младежите посетиха Панчаревското езеро и парка Врана, където се запознаха с биологичното разнообразие. Домакини на форума бяха учители и ученици от 39 СОУ “Петър Динеков” – София, които бяха създали отлична организация.
Официални гости на закриването бяха Ивелина Василева, министър на Околната среда и водите, доц. д-р Борислав Великов, зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука, експерти от Басейновите дирекции за управление на водите в страната.
Президентът на МВП Виктор Иванов връчи на г-жа Василева декларацията, изготвена от работните групи на МВП.

5.11.voden4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: