Гласувай на 25 октомври преференциално! Избери твоя общински съветник! Виж как!

22.10.2015 9:07

На 25 октомври 2015 българите ще имат възможност да гласуват с от 2 до 5 бюлетини в зависимост от мястото, където живеят.В Плевен-град ще са три – за кмет, за общински съветници и за референдум. Може да се гласува за различни партии с първите две бюлетини. /В малките населени места от общината, където се избира и „селски” кмет, ще има още една – четвърта бюлетина!/
Една от бюлетините – тази за общински съветници, има избор и на преференция.(Виж снимката) .В квадратче в лявата страна се гласува за политическата сила, а в кръгчето с преференция за определен кандидат от кандидатската листа.

biuletina-2015
Какво трябва да знаем!
Отбелязването само на преференция ще прави бюлетината недействителна. Отбелязваш своя избор и в двете полета!
Първо – трябва задължително да се гласува за политическа сила в лявото поле. Задължително е да се гласува само за една партия.
Второ – отбелязваш само един номер за преференция в дясното поле.
Гласува само за един кандидат. Ако се гласува за повече от един, бюлетината става недействителна.
Бюлетина със зачертани повече от един кандидат за общински съветници не е недействителна, ако е гласувано за политическата сила, но няма да бъде зачетена преференцията. В този случай гласът отива за водача на партийната листа.
Друга новост при тези избори е, че показването на бюлетината води до нейната недействителност и тя се унищожава. Такава бюлетина не се пуска в урната, а се унищожава, като на избирателя не се дава друга бюлетина. Същото важи и за случаи, когато е заснет начина на гласуване.
При грешка в гласуването избирателят има право да върне сгрешената бюлетина – тя не се отваря, а остава сгъната. На него се дава друга, като това се отбелязва в протокола.
Гласувай на 25 октомври преференциално! Избери твоя общински съветник!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: