На гости във вълшебния свят на плевенския Гутенберг – фото и видео разказ на „Плевен за Плевен“

21.10.2015 10:41


Часът е около 16. Спираме колата малко зад ОУ „Йордан Йовков“ и влизаме през отворена порта с табелка „8А“ Вътре в двора е пълно с познати лица – художници, музейни специалисти, читалищни дейци, които очакват появата на домакина, докато с интерес разглеждат изписаните с камъчета глаголически букви на земята в предверието на малка постройка. На гости сме на Диян Павлов, когото плевенчани знаят просто като Джими.

21.10.jimmy1
Ето го и него – появява се, пременен в яркочервено кимоно и островърха широкопола шапка, посрещайки ни с думите на Конфуций – „Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах“. Оказва се, думите му съвсем не са случайни, тъй като това, което предстои да ни покаже, действително трябва да се преживее, за да бъде разбрано. Бяха ми разказвали за гутенберговата преса, която Джими направил, чувал съм и за хартията, която произвежда точно по начина, по който го е правел и създателят й – китаецът Цай Лун, но това, което видях, надмина и най-смелите ми очаквания.
В продължение на час и половина ставаме свидетели на едно вълшебно преживяване, както анонсира и самият домакин, в което Джими сменя шест тоалета, според историческата епоха. Своеобразният музей на писмеността и книжнината е плод на упорит петгодишен труд, без патронажа и спомоществователството на никого, излязъл под двете ръце единствено на Диян Павлов. Вратата се отваря и пътешествието през вековете започва.

21.10.jimmy2

Гостоприемният домакин ни повежда на дълго пътуване, което започва от праисторията и пещерните рисунки

21.10.jimmy4

21.10.jimmy5

Клиновидното писмо, създадено от шумерите. Върху глинени плочки се пишело с тръстикова пръчица

21.10.jimmy3

Ето го и египетският папирус. Научаваме от Джими как точно се е правел и откъде произлиза името му

21.10.jimmy6

Дървени дъсчици с китайски йероглифи. За умен се считал човек, прочел пет каруци с таблички

21.10.jimmy7

Бамбукови пластинки, които също са се използвали като основа за писане

21.10.jimmy8

Джими сменя тоалета и ни запознава с достиженията на арабите в областта на писмеността

21.10.jimmy9

Освен върху камък, римляните пишели и върху плочки с восъчен слой с помощта на стилус

21.10.jimmy10

Вече сме в Средновековието – епохата, в която доминира църковната книжнина

21.10.jimmy11

21.10.jimmy12

21.10.jimmy13

А ето го и самия Йоханес Гутенберг – бащата на книгопечатането, 560 години по-късно – в Плевен! Вижте как работи неговата преса

21.10.jimmy14

Кирилицата и нашият принос в развитието на писмеността

21.10.jimmy15

„Абагар“ – първата печатна книга на новобългарски език, отпечатана на кирилица от Филип Станиславов

21.10.jimmy16

Джими ни отвежда в епохата на Възраждането и килийните училища

21.10.jimmy17

С такива плочици на врата са тръгвали учениците към домовете си – надписът е в зависимост от представянето в школото

На тръгване от музея на Джими аз пък се сещам за 18-е евро, които платих в Рим, за да гледам 5D-прожекция за историята на империята – т.нар „Асансьор на времето“ с говорещи статуи, движещи се седалки, екшън и куп сувенири, които се разграбват на мига след излизане от залата. Супер! Да, но по света има още много подобни атракции, чрез които културното наследство се е превърнало в печеливша индустрия. Докато Плевен притежава нещо наистина уникално – създадено без в него да са инвестирани стотици хиляди, а само с много мерак, майсторлък и любов. Дано сътвореното от ръцете на Джими бъде забелязано и заеме мястото, което му се полага. Дерзай, приятелю!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: