Ученици от ДФСГ „Интелект” посетиха плевенското статистическо бюро

20.10.2015 17:50

intelekt

Във връзка със 135-годишнината на българската статистика и по повод на 20 октомври – Световния ден на статистиката, ученици от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ – Плевен бяха на посещение в Териториалното статистическо бюро. Това информираха от плевенската гимназия. Мото на честването на днешния ден е „По-добри данни за по-добър живот“.

Пламен Петков – началник отдел „Статистически изследвания“ и инж. Елка Ангелова – гл. експерт „Обща администрация“ върнаха учениците към историята на статистическата отчетност в България, запознаха ги с новата организационна структура на НСИ и с нейните цели и предизвикателства.

intelekt 1

Бяха представени информационни филми за ролята на статистиката в държавното управление, статистически годишници и  юбилейни издания. Учениците се запознаха с дейността на отдел „Демографска и социална статистика“ и отдел „Индустрия“ и с методиката на събиране и обработване на статистически данни. Дванадесетокласниците от специалност „Банково дело“ бяха придружени от директора на гимназията Емил Райков и от учителя им по статистика Галя Алексиева. Бяха коментирани актуални проблеми на статистическата отчетност и на качествата ѝ прозрачност, обективност и своевременност, така че действително по-добрите данни да ни осигуряват по-добър живот.

Снимки: ДФСГ „Интелект“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: